Тортата на мама Злати

1
Добави коментар
yApple

На всеки се е налагало да измисли и приготви меню за посрещане на гости. Докато стигнете до десерта, времето ви е почти изчерпано, често пъти и желанието. Какво да приготвите тогава?

В търсене на бърза и лесна рецепта нашата читателка Злати е разработила торта от парчета руло. Тя често радва своето семейство със сладкото изкушение.

Предимствата на този десерт са: приготвя се от два компонента – готово руло и полуготов крем; става изключително ефектен на външен вид, а вкусът му е универсален и много приятен.

Приготвянето на тази торта отнема не повече от 30-40 минути. Има обаче една подробност – кремът се нуждае от време, за да изстине и стегне, така че ви препоръчваме да я направите преди всичко останало, а след това просто да я оставите в хладилника да чака гостите ви. Тази рецепта, разбира се, е добър начин да изкушите и лакомниците си у дома.

PinterestНеобходими продукти

1 л мляко 70-100 г захар 3 готови рула 2 бр. ванилов или сметанов пудинг 50 мл коняк за сиропиране 100 г ядки по желание

Начин на приготвяне

Тортата се прави в дълбок съд, а след като изстине, се обръща в поднос или голяма чиния.

За целта, вътрешната страна на съда предварително се покрива с прозрачно кухненско фолио. Така, когато го обърнете, за да извадите тортата от него, тя няма да е залепнала и ще остане цяла и гладка.

Съдът, който ще използвате, трябва да бъде дълбок поне 15 см и с диаметър 20-25 см.

Ако ви е удобно, можете да използвате и специална форма за торта. Голяма йенска купа ще ви свърши работа.

Нарежете рулото на кръгчета. Те не трябва да са много дебели, но не и толкова тънки, че да се чупят. Дебелината може да е между 4-6 милиметра, преценени на око. Постарайте се обаче да са еднакви.

Относно вкуса и марката на рулата изборът е ваш. Единственият съвет на Злати е да бъдат от онези, покрити с шоколад. От топлината на крема шоколадът ще омекне и впоследствие ще „заздрави“ тортата. Това е начинът да си гарантирате, че десертът ви няма да се разпадне при обръщането.

С половината парчета от нарязаните рула покрийте дъното и стените. Можете леко да сиропирате за аромат с кафе или коняк. Добавете ядки по желание.

Време е за крема – сложете на котлона млякото да заври. Към него прибавете разтворените предварително кремчета. 

Заедно с тях добавете и захарта. Не прекалявайте, защото рулото също е сладко. Съотношението е от 70 до 100 грама захар на литър мляко, в зависимост от вашите предпочитания.

Дръжте на котлона сместа и бъркайте постоянно, докато не стане гъста. Излейте половината крем в съда, наредете кръг руло и изсипете и другата половина, след което отново покрийте с парченца. Преценете предварително горе-долу колко парченца са ви необходими.

30nthirty.blogspot.com

Оставете тортата да изстине 3-4 часа преди да я обърнете и разрежете. Изваждането от съда става лесно. Подложете подноса и завъртете, както се изважда кекс от форма. Заради предварително поставеното фолио тя ще излезе с лекота. Режете с мокър нож, за да не се чупят и размазват парчетата.

Да ви е сладко!

Ако тази рецепта ви е допаднала, харесайте Jenite.bg във facеbook!

личен архив