„Лютеница Първомай“ вече е защитено географско указание

1
Добави коментар
yApple

„Лютеница Първомай“ е получила сертификат за специфично географско указание на пазара на Европейския съюз. Това съобщи за „Труд“ Георги Банялиев, изпълнителен директор на компанията-производител „Булконс Първомай“ АД. Това е вторият продукт, получил тази защита, след суджука „Горна Оряховица“.

Така със заповед на Европейската комисия от края на март, лютеницата, на етикета на която има изрисувано хоро ще може да се произвежда само в заводи на територията на град Първомай.

По думите на Банялиев тази лютеница се произвежда от 60 години в завода и след получената защита тя ще може да се прави само там. Други местни фабрики също ще имат това право след проверки от Агенцията по храните, които да установят спазва ли се защитената в ЕС технология.

Рецептата за лютеницата включва използването на български домати и чушки, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1% нишесте.

Заповедта е издадена от ЕК в края на март, но досега не е било обявено официално, защото се е изчаквало получаването на всички документи от Брюксел, обяснява пред вестника Георги Банялиев.

Етикети:

Първомай | лютеница Първомай | лютеница