Пловдивчани карат колело по маркирана велоалея на Гребната база

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

По маркирана петкилометрова велоалея вече могат да карат колело пловдивчани на Гребната база.

Инициативата е реализирана след решение на Общинския съвет по проект за създаване, маркиране и обозначаване на „Велоалея – Гребен канал“ от „Макс Европа“ ЕООД. Стойността е 15 805 лева без ДДС.

„Полагаме много усилия стратегията „Пловдив – град на велосипедиста“ да не остане на хартия. Най-сериозният успех по реализацията й е, че успяхме да я вкараме в мярката „Устойчив градски транспорт“, като се предвижда изграждането на 48 км велоалейна мрежа на стойност 6.2 млн. лева“, коментира зам.-кметът Георги Титюков.

Той съобщи още, че до месец ще бъде обявено името на фирмата – изпълнител на съоръженията, така че още преди крайния срок за реализиране на стратегията – 2020 г., Пловдив действително ще стане място, удобно за велосипедисти.

Обособяването на велоалеята на Гребната база се е наложило заради няколко малки инцидента, поясни Титюков. По думите му тук вече може да се кара колело без никакъв риск за безопасността.

„Предвиждаме и информационни табели на входно-изходните артерии на велоалеята, където ще бъдат записани правилата за ползване на съоръжението. Идеята ни е да поддържаме тази алея и в бъдеще, ще видим как ще бъде регламентирано това във връзка с предстоящите дейности на общината в тази посока“, каза Иван Илчев, мениджър „Маркетинг“ в „Макс Европа“.

Той заедно с Георги Титюков, кмета на район „Западен“ Димитър Колев, председателя на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“ в Общинския съвет Атанас Узунов и директорът на дирекция „Спорт и младежки дейности“ Петър Зехтински първи изпробва новата велоалея.