Светослава Рудолф: Карбовски сам се оклепва с фекалиите, които предизвиква!

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

– В предаването “Фронтова линия” на Мартин Карбовски бившият съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров те нарича “поръчкова журналистка на Луканов”…
– Първо искам да започна с Карбовски! Не може един журналист да допусне имена на негови колеги да бъдат замесени в такъв контекст, свързан с корупция, без да попита самите тях! Откъде накъде ще пускаш имена на свои колеги в ефира, ей така?! Това е недопустимо в нашата професия! Да не говорим, че ние с Карбовски работим в една и съща медия! За етика не може да се говори – това е грозна постъпка от негова страна! Липса на всякакъв професионализъм! Той не за пръв път прави подобни неща. Може би мисли, че като наплюе колеги, той ще изпъкне! Но това, което прави, се връща върху неговата репутация като бумеранг. И го оклепва целия с фекалиите, които е предизвикал. Аз казах на ръководството на ТВ7 своята позиция по въпроса и не смятам да оставя нещата без последствия!

– А за конкретните квалификации на Чакъров какво мислиш? Доколкото си спомням, ти не беше в добри отношения с Луканов…
– Чакъров е некоректен изцяло поне по отношение на мен. Предполагам, че е така и по отношение на другите колеги, които той споменава. Нека да даде факти и доказателства! Но той няма да може да го направи. Сигурна съм, че няма да може да даде доказателства, че съм поръчкова журналистка на Луканов! Най-малкото на Луканов!

Моите лични отношения с Андрей Луканов наистина бяха доста сложни. Ние с него сме имали остри конфликти и те не са били лични. Докато бях в “Панорама”, е имало случаи, когато съм правила интервюта с него, които той не е одобрявал, тъй като не са били подготвени предварително. И като се връщах в телевизията, той се обаждаше и вдигаше страхотна пушилка пред шефовете ми и искаше да повтаряме интервютата! Държеше се много остро! Задавах му конкретни въпроси и той много се дразнеше от тях, главно по “възродителния процес”. Много такива случаи имаше. Но никога не съм се съобразявала с неговите изисквания!

– За Живков говорили ли сте?
– Никога с Андрей Луканов не сме говорили специално за Тодор Живков. Аз съм била 2-3 пъти при Живков. През 1996 година направих един филм в две серии, който беше и за Людмила и за нейните окултни интереси. Една цяла серия имаше за нейната загадъчна смърт.

След това направих книгата си за Карамански. В нея имаше информация срещу семейството на Тодор Живков, и по-конкретно срещу Владимир Живков, което дойде от документи от ДС, които аз открих във връзка със следенето от Шести отдел на Шесто управление на ДС на семейството на бившия Първи. Те показваха семейството в не добра светлина! Но кой журналист ще попадне на такива документи и няма да ги огласи?! Не е било нарочно!

Третия път се занимавах с темата във връзка с филма ми “Тайните на соцелита”. Интервюирах Живко Попов, който не казвам, че е света вода ненапита, но е един от хората, които знаят тайните на соцелита, знае много и за Тодор Живков. Той разказа пред камерата това, което знае. Изложи фактите сериозно и отговорно. Не съм правила нищо задкулисно.

След като се излъчи филмът, Чакъров ми се обади и каза: “Това не е цялата истина!”. Взех интервю и от него и той участва най-малко в две серии на филма ми. Така че беше представена и позицията на Коста Чакъров за Живков. Да бъда обвинявана в някакво умишлено омаскаряване, е абсурдно! Камо ли за поръчка! Луканов беше убит през 1996 година!

– Как си обясняваш твърденията на Чакъров?
– Костадин Чакъров пръв започна да говори против Живков след 10 ноември 1989 г. А той е човекът, който най-добре го познава, защото толкова години е бил до него! Това е подло от негова страна, най-малкото е неетично. Чакъров пръв написа след 10 ноември 1989 г. книга срещу Тодор Живков и тя се казваше “Вторият етаж”. След години той се обърна и започна да защитава Тодор Живков с всички средства! По простата причина, че Чакъров се свърза със семейството на Живков и те започнаха да си сътрудничат по някакъв по-различен, вероятно и финансов начин… И той сега има за цел да оправи репутацията на Живковото семейство в исторически план!

Валерия КАЛЧЕВА