Вальо Бореца се гаври от затвора

3
Добави коментар
mignews
mignews

„Убиецът на Йордан Цонков-Джиджи бил висок и светъл. 100% това съм аз“, шегувал се той

„Убиецът на Йордан Цонков-Джиджи бил висок и светъл. 100% това съм аз“, шегувал се зад решетките обвиненият за тартор на банда за мокри поръчки Валентин Янев – Вальо Бореца, който е нисък и черен. Той бил спокоен и дори използвал разликата в описанието на стрелеца, което приятелката на убития Джиджи е дала пред разследващите. Тя описала килъра като висок, с бяло лице и светла коса. Бореца е пълна противоположност на посочения бандит и затова смело се майтапел със случая със съкилийниците си.

Според Спецпрокуратурата Бореца и кикбоксьорът Мартин Антов командвали група за убийства, грабежи и наказателни побои. Янев получи обвиненията си в ареста на Централния софийски затвор, където изтърпява най-тежката мярка за неотклонение.

Бандата била натопена от двама мъже, които решили да оправят проблемите си с правосъдието, като станат свидетели, коментират адвокати. Единият е Николай Генов, който преди време бил хванат в момент на кражба. Наскоро той получил инсулт, а един от задържаните участници в бандата му е дал пари да се лекува. В замяна Генов издал аверите си. Той на два пъти давал показания като анонимен свидетел и два пъти като явен.

Друг свидетел бил Юрий Ваклев-Руснака, който натопил Бореца за ликвидирането на автокрадеца Драгомир Илиев-Драшко, твърдят запознати с разследването. Руснака всъщност бил подсъдим в Спецсъда по дело за организирана престъпна група. Преди време бил пуснат срещу гаранция от 50 хил. лв. Вероятно за да не търка нара, Руснака се съгласил да натопи свирепата бригада на Бореца. Разказвал и като явен, и като анонимен свидетел.

Генов и Руснака разказвали чутото от двама свои авери от бандата, които обаче вече не били между живите. Затова и показанията им няма как да се проверят. Засега Бореца и хората му са обвинени в убийствата на Джиджи, дилъра Кочо Михайлов и на Цветан Пантев. Разследващите проверяват дали бабаитите не са отговорни и за още близо 20 убийства през последните години.

Неофициално се коментира, че основният им поръчител бил Антон Петров-Хамстера. Той си почивал, след като съдът го пусна срещу 3500 лв. гаранция. Притеснявал се за нещата, които се говорят по негов адрес, но, от друга страна, се успокоявал, че все още няма обвинения. „Тони чете вестници и със сигурност не е в Танзания, както бяха писали някои медии“, заяви адвокатката му Ваня Траянова.