Малтийска булонка | Забавления за малки и големи | Безплатни блогове от Log.bg

15
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Малтийската болонка е малко стайно куче, от главата до петите покрито с дълга, бяла, копринена козина. То има благ, любящ, весел и жив характер и въпреки малките си размери притежава достатъчно енергия, за да бъде чудесен компаньон.

Главата на малтийската болонка е със средна дължина и е пропорционална на размерите на кучето. Черепната част, гледана отгоре, е леко заоблена, преходът от челото към муцуната (стопът) е умерен. Ушите са висящи, поставени достатъчно ниско и обилно покрити с дълга и гъста козина. Плътно прилягат към главата. Очите са тъмни, обли, поставени не прекалено широко. Черните краища на клепачите засилват тяхното меко и внимателно изражение. Муцуната е средна на дължина, изящна, леко се стеснява, но не е остра. Носната гъба е черна. Зъбите са с ножицеобразна захапка.

Вратът на малтийската болонка е високо поставен и кучето държи гордо главата си изправена.

Тялото на малтийската болонка е набито, височината в холката е равна на дължината от холката до основата на опашката. Лопатките са косо поставени, лактите са здрави, притиснати са към тялото. Гърбът е прав, ребрата са заоблени. Гърдите са достатъчно дълбоки, поясницата е здрава и силна. Коремът е леко стегнат.

Опашката на малтийската болонка е с дълга, украсяваща я козина. Кучето изящно я държи над гърба си така, че върхът й се допира до бедрата.

Крайниците на малтийската болонка са с тънки кости и изящна, украсяваща ги козина. Предните крайници са прави, китките са здрави и прави. Задните крайници са силни, ставните ъгли на коленните и скакателните стави са умерени. Лапите са малки и заоблени, възглавничките са черни. Стърчащата козина на лапите може да се подстригва, за да им се придаде спретнат вид.

Космената покривка на малтийската болонка е без подкосмие. Тя е дълга, права, копринена, плътно прилягащата козина се спуска отстрани на тялото почти до земята, а понякога и се допира до нея. Дългата козина на главата може да се събере в снопче и да се завърже с панделка, или да се остави в естествен вид.

Окраската на козината на малтийската болонка е белоснежна. Недостатъци се явяват оттенъци по ушите с бледожълт или лимонов цвят. Дисквалифициращи пороци са къдрава или вълниста козина.

Теглото на малтийската болонка е до 3,1 кг, като се предпочита то да е в границите между 1,8 и 2,7 кг. Височината в холката не трябва да надвишава 25 см. При оглед на кучето общият вид има по-голямо значение, отколкото размерите му.

Движенията на малтийската болонка са изящни, плавни, леки и отчитайки размерите на кучето – бързи. Когато кучето върви предните крайници свободно се изнасят напред, като лактите са прибрани. Задните крайници се движат в права линия. Пороци се явяват „кравешкото” поставяне на задните крайници, замитане, тромавост и кривокракост.

Въпреки малките си размери, малтийската болонка е смело и безстрашно куче. Нейната доверчивост, отзивчивост и привързаност са измамни. Това е най-нежното от всички малки породи кучета. Малтезът е игриво и жиднерадостно куче и притежава голяма вътрешна енергия.