Каква е разликата между DVR и NVR?

0
Добави коментар
donsoft06
donsoft06

I. Какво е цифров видео рекордер (DVR)?

Дигиталният видео рекордер представлява специализирано устройство, което се използва за нуждите на система за видеонаблюдение.  DVR видеорекордерът  записва видео сигнала от охранителните камери в цифров формат на твърди дискове. DVR-ите предлагат функции за търсене на видеозапис  по време, дата или камера, извършват  видео анализ на софтуера, контрол върху качеството и честотата на записаните кадри. Записващите устройства позволяват  дистанционно управление и преглед на камерите за видеонаблюдение, посредством свързването им към интернет или локална мрежа.

Видеонаблюдение с DVR рекордер

Най- разпространените форми на цифровите рекордери са компютърно базираните (DVR платките), които се монтират в  компютърна конфигурация и вградени (самостоятелните DVR устройства) със самостоятелна операционна система и софтуер.

II. Какво е мрежови видео рекордер (NVR)?

NVR е едно от най-модерните записващи устройства, които тепърва навлизат на българския пазар. Мрежови видео рекордер или Network Video Recorder (NVR) е IP /интернет протокол/ базирано видео-записващо  устройство, което работи и записва информация от мрежови камери и WEB-сървъри чрез интернет.

С  разпространението на  IP камерите,  NVR-ите предлагат по-голяма функционалност на системите за видеонаблюдение, тъй като те са свързани с  компютърна мрежа и могат да бъдат дистанционно управлявани през локална мрежа (LAN) или по интернет. НВР устройствата имат едно основно предимство, предлагат едновременно запис и отдалечено наблюдение на излъчваното в реално време видео от безжичните IP камери. Network видеорекордерите са по-достъпни за оперативна работа и монтаж. Те предлагат по усъвършенстван и лесен за употреба графичен потребителски интерфейс (GUI), разширени функции за запис и възпроизвеждане, интуитивно отдалечено управление, Intelligent  Motion Detection функция и PTZ контрол.

Система за видеонаблюдение с NVR рекордер

NVR устройствата са проектирани да обработват паралелно и излъчват повторно много големи количества видео потоци, локално или отдалечено. Най- новите видоизменения при NVR са така наречените системи „отворена платформа“. Свързани са с пускането на пазара, на някой IP софтуери за запис. Тези мрежови рекордери обикновено поддържат Windows или Linux среда.

НВР отворените платформи предоставят гъвкавост и мащабност на ниво изграждане на големи централизирани и разпределени системи за видеоконтрол. Поддръжката и цените също ще са достъпни поради намаляването на ограниченията на специализирания хардуер в това ново поколение.

III. DVR или NVR ?

Едно от качествата на NVR рекордерите е, че с използването на специализирани видео сървъри подкрепени със записващия софтуер могат да осигурят хибридна система, където аналогови, цифрови и IP камери могат да съществуват заедно. За разлика от тях дигиталните записващи устройства могат съвместно да работят с аналогови и цифрови камери, но не и с IP камери. Друга съществена разлика е, че DVR-ите имат опростен интерфейс към мрежата, която дава възможности за дистанционно гледане. За наблюдението на записи от ДВР обикновено се използва монитор (или набор от монитори) и клавиатура. При НВР обаче тази апаратура не е необходима, прегледа и управлението се извършват дистанционно по мрежата чрез компютър.

Ще предложим на Вашето внимание няколко сравними разлики между DVR и NVR.

DVR рекордерите използват патентовани PC базирани устройства, съдържащи аналогови към цифрови карти за управление.

NVR устройствата използват компютри със стандартен интерфейс Ethernet за получаване на видео и контролиране на IP камери с PTZ контрол.
NVR технологията позволява сигурен и директен достъп до видео емисия независимо от самия модел NVR.
На много компютри може да бъде инсталиран NVR софтуер за допълнителни възможности, без допълнителни разходи лицензиране.
При възникване на проблеми с DVR рекордера, устройството изисква обслужване от производителя или технически компетентно лице.
При NVR рекордера неизправностите могат да бъдат отстранени за много по кратко време и от потребителя, с минимална намеса от страна на по технически подготвени лица.
DVR максималната разделителна способност е ограничена от аналогова камера технологията и възможностите на устройството. Качеството на записите може да бъде изменено ако рекордерът записва на по-малка резолюция от камерата.
При NVR-ите максималната разделителна способност е ефективно неограничен, изображенията могат да се декодират без промяна в качеството.

При NVR технологията отпада нуждата от окабеляване на системата за видеонаблюдение и разходите за монтаж ще бъдат значително по-ниски.