10 известни личности, умрели млади

23
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 21.07.2012

Има хора, които едва на преклонна възраст успяват да направят нещо наистина запомнящо се и да добият национална или дори световна слава. Има обаче и такива, чийто земен път е бил прекалено кратък, но въпреки това са оставили достойна диря след себе си и имената им могат да бъдат намерени сред тези на най-великите личности на всички времена. Ето 10 известни личности, умрели млади.

1. Петя Дубарова – българска поетеса (17 г.) През краткия си живот Петя Дубарова създава оригинални поетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години на миналия век със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане. Поетесата естетизира природните стихии и човешки ценности – морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията, възвръщайки архетипния им смисъл и първичната им красота. Стиховете ѝ разкриват духовния облик на едно поколение, нежелаещо да се примири с унифицирането, лицемерието и лъжата. Несъгласието си с пошлостта и порока Дубарова изразява не само с лириката си, но и чрез отказа да бъде съучастничка в заблудите и фалша на едно деградиращо общество. На 3 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета.

2. Тутанкамон – египетски фараон (19 г.) Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон, познат и като Тутанхамун, наречен при раждането си Тутанкатон, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Умрял още като юноша. Последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Положен в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Тутанкамон се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак (инфекция след счупване на крака), съчетана с усложнения от малария.

3. Жана д’Арк – френска героиня и католическа светица (19 г.) Света Жана д’Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и католическа светица. Селското момиче, родено в Източна Франция и претендиращо, че е напътствано от Бог, повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната. Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст. Двадесет и пет години след екзекуцията папа Каликст III преразглежда делото, признава я за невинна и я провъзгласява за мъченица. Обявена е за блажена през 1909 година, а канонизирана през 1920.

4. Джанис Джоплин – американска певица (27 г.) Джанис Джоплин е родена в Порт Артър, Тексас на 19 януари 1943 г. Джанис има по-малка сестра – Лора и по-малък брат Майкъл. Завършва гимназия през 1960 и посещава Университета в Остин, Тексас, но не завършва. През 1963 година се премества да живее в Сан Франциско. През 1969 година участва във фестивала Удсток. На 4 октомври 1970 е намерена мъртва в Лендмарк хотел в Холивуд. Официалната версия за смъртта ѝ е приемане на прекалено голямо количество хероин и уиски.

5. Джими Хендрикс – американски китарист, певец, текстописец и продуцент (27 г) Джеймс “Джими“ Маршал Хендрикс, роден като Джони Алън Хендрикс е смятан за един от най-важните изпълнители на електрическа китара в историята на популярната музика. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс. Той също е завършен композитор, чиито песни са изпълнявани от стотици музиканти. Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи. На 6 септември 1970 е последното му изпълнение на живо на Isle of Fehmarn Festival в Германия, където е освиркан от публиката, на чиито реакции Хендрикс отвръща с неприлични жестове. На сутринта на 18 септември 1970 е намерен мъртъв в апартамент на хотел “Samarkand”. Той прекарва нощта с германската си приятелка Моника Данеман и умира. Четири години по-късно Данеман твърди, че Джими е бил жив, когато е откаран с линейката, но полицията и медицинските власти докладват, че към момента на тяхното пристигане Хендрикс е бил мъртъв, външната врата на апартамента – широко отворена, а самият апартамент – празен. Самата Данеман се самоубива през 1996 г. по време на ново разследване, след като е обвинена от Кати Етчингам за смъртта му.

6. Ейми Уайнхаус – английска певица (27 г.) Ейми добива популярност със специфичния си стил на пеене, който включва соул, фънк, джаз, рок и R&B. Дебютният й албум “Frank” (2003) беше обявен за успешен по телевизията, одобрен от критиците в родната Великобритания и беше номиниран за Mercury Prize. Следващият й албум “Back to Black” (2006) достигна до шест номинации на награди Грами и спечели пет, правейки нов рекорд за най-много спечелени награди Грами от жена в една нощ. “Back to Black” превърна Уайнхаус в първия британски изпълнител с пет награди, включително три от Големите четири: Най-добър нов изпълнител, Албум на годината и Песен на годината. На 23 юли 2011 г. Ейми е открита мъртва в апартамента си в Лондон. Според резултатите от направените токсикологични тестове в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол. Бащата на Ейми – Мич Уайнхаус откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да контролира страстта си към него след няколкоседмично въздържание.

7. Кърт Кобейн – вокал и китарист на сиатълската гръндж група Нирвана (27 г.) Кърт Кобейн се превръща в една от най-големите знаменитости в музиката през 90-те години на 20 век, въпреки че той самият да не е желал да става знаменитост, нито пък се е чувствал комфортно да е такъв. Повлиян от музиката на големите рок групи от 70-те и пост-пънка от 80-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 90-те. Обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20 век, Кърт, заедно с Нирвана, издигат грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение от този период. Няколко дни преди да сложи край на живота си Кобейн е приет в клиника за наркомани в Лос Анджелис, Калифорния, откъдето обаче бяга на 1 април. Той се връща обратно в родния си град Сиатъл, но нито един от приятелите му не знае къде точно се намира. На 4 април Кърт Кобейн е обявен за изчезнал и полицията започва да го издирва. На 8 април 1994 г. той е намерен в стая над гаража на дома му в Лейк Вашингтон. До тялото на Кобейн е открита ловджийска пушка и бележка, която е обявена за предсмъртното послание на звездата. По-късно аутопсията, направена на тялото му, установява, че смъртта на Кърт Кобейн е в резултат от “самопричинена огнестрелна рана в главата му”, а датата на смъртта му е 5 април.

8. Джим Морисън – американски певец, писател и поет (27 г.) Джеймс Дъглас “Джим” Морисън е роден на 8 декември 1943 г. в Мелбърн, Флорида. Познат е преди всичко като вокалист и текстописец на бандата The Doors, а също така и като един от най-харизматичните изпълнители в историята на рока. Автор е на няколко стихосбирки и късометражни филми. Заема 47-ма позиция в класацията на списанието Rolling Stone на 100-те най-добри певци за всички времена. Умира на 3 юли 1971 г. само на 27 години в Париж, Франция. Обстоятелствата около смъртта му и тайното му погребение са предмет на постоянни слухове и различни теории.

9. Христо Ботев – български поет и борец за национална независимост (28 г.) Христо Ботйов Петков, според собствения му правопис, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 6 януари 1848 г. (стар стил – 25 декември 1847) в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба “Радецки” на 16 май и един ден по-късно заставят капитана Дагоберт Енглендер да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Ботев се отправя към Балкана. На 1 юни (20 май стар стил) 1876 година е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Камарата в Стара планина.

10. Хийт Леджър – австралийски филмов актьор (28 г.) Хийт Андрю Леджър е роден на 4 април 1979 г. в Пърт, Западна Австралия. Леджър има ирландски и шотландски произход. Живее в Западна Австралия до навършването на 16 години, след което напуска училище и се премества в Сидни. През 1999 г. Леджър започва снимките на холивудския филм “10 неща, които мразя у теб”, като в същото време има главна роля в австралийския филм “Две ръце”. Леджър изиграва запомнящи се роли в “Патриотът” (2000), където партнира на Мел Гибсън, “Казанова”, “Като рицарите”, “Бандата на Кели”, “Господарят на греха” и “Братя Грим”. Хомосексуалната драма “Планината Броукбек” (2005) се превръща във връх на кариерата на Леджър. За главната си роля във филма получава номинация за Оскар и Златен глобус за “Най-добър драматичен актьор”. Един от последните филми, в които Хийт Леджър участва, е номинираният за Оскар “I’m Not There”. Там той е един сред няколкото актьори, пресъздаващи образа на певеца Боб Дилън. Последната завършена лента с участието на актьора е “Черният рицар”, продължението на “Батман в началото”. Леджър изиграва ролята на Жокера, която в първата лента е пресъздадена от Джак Никълсън. Хийт Леджър е намерен мъртъв в своя апартамент в Ню Йорк на 22 януари 2008 г. В близост до тялото му са намерени сънотворни, отпускани с рецепта, както и опаковки от други препарати, които се продават свободно. В резултат на проведеното разследване официално е съобщено, че причина за смъртта е “остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства”.

Д.М.

Коментари

коментар(а)