Приготвяне на домашни бебешки пюрета

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Като имаме предвид качеството на предлаганите хранителни продукти на пазара за възрастни, то можем да си представим колко са качествени и бебешките храни. А няма по-добра храна за вашето бебе, от домашно приготвената и тази, направена с много любов.

Когато решите да приготвяте домашни пюрета за вашето бебе, имайте в предвид, че е добре в храната на бебето да се въвеждат нови плодове и зеленчуци, 2-3 пъти в месеца. Така постепенно ще разнообразявате вкусовите навици на пеленачето.

Ако първоначално то не хареса нововъведението, не се отказвайте от предлагането му. Опитвайте няколко дни, но ако детето не привикне, забравете за определената храна за месец-два, след което отново опитайте.

Много пъти сме виждали във филми и реклами, как майката опитва от храната на детето, след което то само пожелава и копира от нея. Това се нарича принципа на папагала и е напълно приложим при всяко бебе.

Важното е да създадете положително отношение на детето към сядането на масата и храненето. Нека процесът на хранене се струва неустоимо привлекателен за него. Ако е необходимо, сменете храната на цялото семейство към по-здравословна, за да може мъникът с охота да си взима от нея.

Тук ще намерите идеи за най-любимите и полезни домашни бебешки пюрета, подходящи за малчугани за след 6-ия месец.

Пюре от ябълки и круши

Продукти: 2 ябълки (нарязани на дребно), 2 круши (зрели, почистени и нарязани, 150 мл вода.

• Изберете по-сладки сортове ябълки, за да не добавяте захар към плодовете.

Начин на приготвяне: Плодовете трябва да са много ситно нарязани. Поставят се в дълбок съд и се заливат с вода. Кипват се за 5-6 мин., да омекнат, след което се пасират, до получаването на пухкава смес.

Това пюре ще стигне за 4 порции. То е най-доброто при процеса на захранване. Избраните плодове подпомагат усвояването на калция и стимулират добре работата на червата.

Спаначено пюре

Продукти: 100 гр спанак, 2 с. л. оризова каша, 1 с. л. зехтин.

Начин на приготвяне: Спанакът се изчиства от дръжките и се изплаква обилно с вода. Реже се на ситно и се задушава в малко вода. Пасира се и се смесва с оризовата каша. Към него се добавя зехтина и се доварява до готовност. Ако стане прекалено гъсто, разредете с адаптирано мляко.

Направеното пюре е за 2 порции. Изключително полезно е за през пролетта и лятото. Спанакът съдържа желязо, минерални соли и витамини А и С.