Нора Караиванова не излиза на сцена без перце, подарък от гаджето й

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Когато била съвсем малка, победителката във втория сезон на „Мюзик Айдъл“ Нора Караиванова била много стеснителна. Срам я било дори да отиде до магазина, камо ли да каже на продавачката, че иска един хляб. В същия период майка я записала на конкурса „Минимис Горна Оряховица“ и въпреки че със сигурност е брала много срам на подиума, малката го спечелила.

Точно тогава била и първата певческа изява на Нора на сцената. Тогава микрофона се сторил толкова тежък – едва го удържала. „Била съм на 4-5 г. Пях онази песничка за котето – на дивана под юргана коте бяло се е свряло. Хърка-мърка недоволно, прааави се на болно“, смее се Нора.

Тя е вече на 26 г. и има много музикални и телевизионни изяви зад гърба си, но сценичната треска не я напуска и до днес.

Няма специални ритуали, които изпълнява зад сцената, но пък никога не излиза да пее без едно специално перце от китара – подарък от приятеля, китариста Бисер Иванов, както и без часовника си. „На перцето отзад са написани нашите две букви. Винаги е с мен. Иначе, преди да пея, винаги смуча ментови бонбони“, разказва Нора.

Тя израснала с музика, защото и двете баби пеели в хорове в родната Горна Оряховица. Особено баба Роска, която дълго време пяла в „Славянско единство“ и пътувала в чужбина с хора. От малки учела Нора и сестра да разпознават инструментите. „Това беше нашата игра. Когато по радиоточката пуснат класическа музика, да казваме кой инструмент солира в момента. Тя често ни пееше, сигурно от нея съм се запалила по музиката“, спомня си певицата.

Тя е поредното откритие на музикалната педагожка Аделина Колева. Нора пеела във формацията „Нова музика“, когато тя я забелязала и решила да се занимава с нея индивидуално. Започнала да я води по конкурси в цялата страна.

Всъщност, макар че явно от малка върви с нотите, музиката никога не е била приоритет на Нора в детството и юношеството . Влечели я по-скоро точните науки – завършила е гимназия по електротехника, специалност „Телекомуникации“, и искала да кандидатства в Техническия университет. Но все пак наред с уроците по математика не спряла и тези по пеене и солфеж. Карала така на два стана известно време, докато един ден съобщила на родителите си, че иска да учи в Музикалната академия. „Те ме подкрепиха, разбира се, винаги стоят зад всяко мое решение. Надявам се, като имам деца, да ги възпитам така, както те са възпитали мен“, казва Нора.

За съжаление, тя рядко ги вижда, защото пътят до Горна Оряховица не е кратък. От ученическите години останала и страстта по писането. Още пази някои стихотворения, които редяла още невръстна. Днес всичките песни са по нейни текстове.

Освен дуета с Графа „Именно ти“, който написал той. Музиката композира приятелят , китаристът Бисер Иванов, с когото живеят заедно вече 5 г. Запознали се на фестивала „Бургас и морето“ и скоро след това направили първото си общо парче – „Забранен“. Често репетират вкъщи заедно, дори от време на време съседите им негодуват заради шума.

Бисер вече работел с Лили Иванова, когато чул Нора да пее на фестивала. Предложил да направят няколко парчета заедно. Един ден решил да покаже на Лили текст на Нора за нова песен – баладата „Сам“. Казал: „Ще предложа текста на Лили, ако го хареса – супер, ако не – здраве да е“, спомня си Нора.

„Не бяхме казали кой е авторът на текста, защото се притеснявахме как ще реагира. Но тя го прие много топло, дори понякога, когато изпълнява песента, споменава името ми, за което съм безкрайно благодарна“, казва младата певица.

Отскоро освен в познатото амплоа на певица Нора се изявява и като театрална актриса. Случайно разбрала за кастинга за мюзикъла „Чикаго“ от свои приятели, явила се и я избрали.

От есента пак ще я гледаме в ролята на мама Мортън, надзирателката на затвора, в Музикалния театър. „Много благодаря на усилията на целия екип и на режисьора Бойко Илиев, който вложи много сили да ме въведе в тази материя. Но ако трябва да бъда честна, не мисля, че точно това е моят път, по-скоро го правя за лично обогатяване като артист“, казва Нора. „Но все пак бих приела роля в сериал, защо не“, шегува се певицата.

Сега тя отморява преди новия театрален сезон. Наскоро засне клипа към най-новата си песен „Розови очила“ – пак по неин текст и музика на Бисер. Видеото излиза другия месец.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти