Българска национална телевизия – Новини – Общество – Свищовски строител създава уникални макети

4
Добави коментар
marija.jeleva
marija.jeleva

53-годишен строител от Свищов е най-запаленият майстор и колекционер на макети у нас. От години Веско Маринов изработва с голямо усърдие и любов макети на български възрожденски къщи. Гаражът на семейството е превърнат в работилница, където с подръчни материали майсторът сътворява цели квартали от българските възрожденски градове.

Веско е родом от Троян. Казва, че от малък се влюбил в изящните възрожденски къщи, чиито фасади сякаш са плетени от дантела. Докато работел не успял да си построи възрожденска къща, за това решил да прави макети.

„Гледам от списания, от календари не ги правя едно към едно, а вкарвам нещо и от себе си. Приятели ми помагат кой с дъсчица, кой с туй-онуй. Технологията е едно трионче и едно ножче, друг инструмент – не“, разказва Веско.

Засега Веско има един, но много верен и запален последовател – своя внук. Вместо пред компютъра детето предпочита да майстори възрожденските къщички с дядо си.

„Каквото ми каже дядо, това трябва да изпълнявам. Ако не каже нищо, седя си и гледам“, казва то.

Веско мечтае да превърне хобито си в бизнес и да прави макети по поръчка. Най-голямата му мечта е да построи истинска възрожденска къща, в която да живее със семейството си.