Бойни изкуства и дисциплината

11
Добави коментар

Да имаш власт над другите е сила. Да имаш власт над себе си е истинската мощ.
Lao Tzu

Чудех се дали нивото на дисциплина у всеки човек се диктува от тяхната персоналност. Всеки човек ли се ражда с някакво ниво на дисциплина за цял живот или то може да бъде тренирано? Това може да се определи от нивото на владеене на дадено бойни изкуства.

Според мен това е доста важен въпрос, тъй като вярвам, че много от учениците минават през различни „цикли“ на ентусиазъм по време на тренировките си по бойни изкуства. Това доста прилича на ин-ян формата; един месец ученикът е пълен с енергия и страст да тренира, усвоява техниките и минава през болката с голям ентусиазъм. След няколко месеца обаче, същия ученик ще тренира наполовина толкова редовно, пропускайки тренировки без особена причина – вече не е толкова свързан с групата си.

Дисциплината е това, което владее момента, когато мотивацията отиде на почивка. Тя е тази, която ни кара да ходим на тренировки, да изстискваме повече от себе си, дори когато не виждаме края на изтощителната тренировка. Дисциплината е тази, която ви кара да тренирато докато отново не се влюбите в бойното изкуство, с което се занимавата и започнете тренировки пак така ентусиазирано… и цикълът се повтаря.

Затова тези точки са от двете страни на аргумента.

1. Дисциплината идва от личността
Това означава, че нивото на дисциплината ни стои между определени граници през целия ни живот. За да подкрепя тази теория ще кажа, че дисциплината се устоновява най-вече по време на детските ни години. Като деца навиците, които научаваме от родителите и училището, стават основи за изграждане на собствения ни мироглед и е почти невъзможно да ги променим.

Замислете се назад: упорствали ли сте когато нещата са загрубявали? Да сте се пришпорвали за да довършите някое домашни, дори когато сте били отегчени? Да искате да бъдете най-добрия в спорта, дори когато има толкова много хора по-добри от вас? Ако е така, тогава шансовете ви да сте днес такъв са големи и вероятно се справяте добре с бойните изкуства – ако не със суров талант, то с постоянство и упорство в трудни моменти.

От друга страна, ако обратното беше истина, очаквам да да завършите неща, които са започнали с трудности. Започвате със смесен нетусиазъм, но когато погледнете четири месеца назад, разбирате че не сте напреднали толкова. Може би рестартирате или повтаряте това, което сте правили до сега отново. Ходенето в залата за тренировки е само прост пример.

Откровено: ако сте израснали като загубенят, то е нормално и до днес да сте такъв – никога да не държите на това, което правите и сте започнали. Така и тренировките ви по бойни изкуства няма да са пълноценни.

2. Дисциплината може да се тренира
Обратната гледна точка гласи, че дисциплината може да се тренира, както се тренират мускулите и стават по-силни. Може да тренирате себе си, да промените лошите си навици, които са още от детските ви години. Пример за това може да бъде човек, който свършва диета и вместо отново да върне старите си килограми, успешно се ориентира с новите и продължава напред с новия си начин на живот.

Друг аргумент е силата на адаптивността на човешкия мозък и дух. Историята е пълна с примери на безнадеждни хора, които въпреки всички шансове се борят със зъби и нотки и постигат победи на тяхното бойно поле.

Заключение
Сигурно и надявам се знаете кой модел подкрепям аз. Силно вярвам, че дисциплината може да се тренира.

Но отговорът на въпроса „Бойните изкуства ли тренират дисциплината или ни трябва дисциплина за да тренираме бойни изкуства?“ според мен е: и двете. Като за начало ви трябва някакво ниво на дисцпилина за да започнете и продължите тренировките си по бойни изкуства. Особено в началото, след като приключи медения месец, когато започнете да се оглеждате за нова тръпка и нещо ново и интересно. Ако успеете да се задържите и макар и по-рядко да ходите на тренировки, тогава ентусиазмът ви отново ще се върне, отново ще се запалите и така за цял живот. Нещата ще се подредят и ще дойде момент в който дори ще се чудите защо сте се съмнявали в увлечението ви по бойните изкуства.

Тогава, ако имате добър учител, ще започнете да учите дисциплината в тренировките. Това ще стане самозахранващ се цикъл; използвате вашата дисциплина за да продължавате да посещавате тренировки, където научавате дори повече дисциплина и така нататък…

Дори и да се откажете и решите да рестартирате шест месеца по-късно, не съжалявайте за тези шест изгубени месеца. Погледнете на тях като научени други уроци извън залата за тренировки.

Спортни стоки от нашият MMA магазин

Какво научихме днес:
1. Дисциплината е възможно да се промени.
2. Трябва да сте с ясно съсзнание какво правите, преди да промените нещо.
3. Тренирането на дисциплината не винаги е лесно, но винаги е постижимо.
4. Когато моментите са трудни, тренирайте дисциплината си. Когато моментите са лесни, пришпорвайте се повече от преди; докато направите трудните моменти лесни.
5. Да се промените означава да станете друга личност. Звучи правдоподобно, нали? Когато се промените няма да сте същият като сега. Ще се промените психически и в зависимост за каква промяна говорим, може да се промените и физически.

Успех и продължавайте с тренировките.

Автор: David Weller

Превод: MMA България