Преди 52 години комунистите издигнаха Берлинската стена

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Днес в германската столица ще бъде отбелязана 52-ата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена, която близо три десетилетия разделяше тогавашната Германска демократична република (ГДР) от Западен Берлин, разделяше света на Запад и Изток и стана един от символите на „студената война“.

По традиция на мемориала „Берлинската стена“ на Бернауер щрасе ще бъдат поднесени венци.

„Ние трябва да предаваме на потомците си паметта за събитията, породени от диктатурата. Всички ние носим отговорност това никога да не се повтори“, каза вчера кметът на Берлин Клаус Воверайт.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с ученици от берлинско училище и ще изнесе урок по история на тема „Берлинската стена, разделянето на следвоенна Германия и обединението на ФРГ и ГДР“.

Берлинската стена бе издигната през 1961 г. по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт и с подкрепата на тогавашния ръководител на СССР Никита Хрушчов на фона на масовото изтичане на хора, особено млади специалисти във Федерална република Германия (ФРГ).

Подготвената в пълна секретност операция започва с първите заграждения от бодлива тел през нощта на 12 срещу 13 август. Бетонната конструкция започва да се строи на 18 август. Стената става все по-непристъпна, охранява се с много хора и оръжие, дори с минни полета като гранична зона.

От страната на Западен Берлин няма никаква охрана. През 1987 г. пред Бранденбургската врата паметна реч произнася президентът на САЩ Роналд Рейгън, в която призовава генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов да премахне стената.

През 1989 г., по време на Горбачовата перестройката в СССР, Унгария отваря границата си към Австрия и от ГДР през унгарска територия за три дни избягват 15 000 граждани на ГДР, а Берлинската стена по същество губи смисъла си.

Нови правила, предвиждащи свободно движение на гражданите на ГДР, неочаквано обявява на 9 ноември 1989 г. по телевизията членът на политбюро на ЦК на Германската единна социалистическа партия Гюнтер Шабовски.

Стотици хиляди хора, ликувайки, се устремяват към контролно-пропусквателните пунктове на границата между Западен и Източен Берлин, войниците не предприемат нищо и започва рушенето на стената, което продължава цяла нощ.

В ГДР никога не признаха истината за броя на хората, загинали при опит да избягат в Западна Германия през стената. Според информация на популярния сайт на Музея на стената, разположен до бившия контролно-пропусквателен пункт „Чарли“ в Берлин, те са около 1000.