Наръчник за стопяване на мазнини

3
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Ако имаше речникова дефиниция за добре поддържано тяло, тя със сигурност нямаше да включва „наличие на излишни мазнини“. Колегите от Sportuvai.bg припомнят основните правила и малките хитринки за справяне с досадния проблем.

1. Не гладувайтеКогато лишавате тялото си от храна, то реагира на липсата, като складира енергия под формата на мазнини. Нещо певече, гладувайки за по-дълго време, започвате да губите мускулна тъкан, която бива изместена от големия враг – мазнините.

2. Наспивайте сеЗнаете формулата – поне 8 часа на денонощие, за да се спасите от натрупването на стрес и мазнини.

Thinkstock/Guliver 3. Яжте повече протеиниЗадължително включвайте крехко месо, ядки и нискомаслено мляко в менюто си.

4. Яжте екологично чисти плодове и зеленчуциВисокото съдържание на пестициди забавя метаболизма и затруднява процеса на изгаряне на мазнини. Не всеки има възможност сам да отглежда зеленчуци, но е добре да купувате от производител, на когото имате доверие за качеството на продуктите.

5. Движете сеНе става въпрос само за активното спортуване поне три пъти седмично, което по подразбиране е задължително. Тук имаме предвид пагубното влияние на многочасовото заседяване в офиса. Съществува ензим, който контролира преработката на мазнини. Неговото производство почти спира при повече от четири часа липса на движение. Намирайте си поводи да се раздвижите на всеки половин час.

6. Пийте студена вода6 чаши студена вода на ден се равняват на около 50 калории по-малко.

Thinkstock/Guliver 7. Яжте лютива хранаПикантните ястия също са стимул за вашия метаболизъм.

8. Не пропускайте закускатаОрганизирайте хранителния си режим така, че да консумирате най-малко 22% от дневния калориен прием на закуска.

9. Пийте кафе или чайКофеинът може да да забърза метаболизма ви с от 5 до 8%. Антиоксидантът катехин, съдържащ се в чая, прави стойностите още по-впечатляващи – до 12% по-бърз метаболизъм само с една чаша билкова наслада.

10. Консумирайте фибриНеобходимото количество е 25 грама на ден. Лесно може да си го набавите, като хапвате плод или зеленчук поне три пъти през деня.

Thinkstock/Guliver Останалите златни правила за изгаряне на мазнини можете да прочетете тук.