Боядисване на косата у дома

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Над 60% от жените боядисват косата си у дома – по практични и финансови съображения. И все пак добре е всички да знаем, че има няколко правила, които помагат боядисването да протече с най-малко щети за косата.

Боядисване на косата у дома

Първото, което трябва да направите, е да определите желания цвят. Всички цветове сега са класифицирани по много точен цветови стандарт, който се използва и от специалистите. В тази международна гама съществуват 10 основни цвята – от много бял до ултрачерен. Към тези цветове се добавят оттенъците. Топлите оттенъци са позлатен, меден, махагон, тъмен махагон. Студените оттенъци – пепел и люляк.  Обикновено не се препоръчва да се избира по-светла боя от цвета на косата. Ако искате да научите мнението на професионалистите, на кутийките с боите за коса има таблици, които посочват кои цветове са най-приспособими към вашия естествен оттенък.

Постоянна или временна боя? След това е важно да решите дали желаете временно боядисване, което избледнява след като измиете косата 6-8 пъти или устойчиво (което трае от 6 до 8 седмици)?

По какво се различават продуктите за видовете боядисване?

Боите за първия вид не съдържат амонячен спирт, а това означава, че по-малко увреждат косата. Но в същото време те не могат напълно и добре да боядисат побелялата коса.Трайното боядисване е единственият начин да се покрие цялата площ на побелялата коса с равномерен цвят.

Освен това ако искате да боядисате косата си в по-светъл от естествения ви цвят, трябва да използвате боя с амонячен спирт, който играе ролята на избелител.

И обратното, ако предпочитате по-тъмен цвят, можете да изберете боя без амонячен спирт, която е по-малко агресивна.

Днес съществуват много леки бои, които си отиват при първото измиване на главата. (Това идеално подхожда за тези случаи, когато е нужно бързо и за кратко време да се промени имиджът.)

Правила за боядисване

Следвайте приложените инструкции стъпка по стъпка, като не прескачате отделните етапи и не забравяте да си сложите ръкавици. Дръжте боята върху главата толкова време, колкото е указано на опаковката, и най-важното – след процедурата плакнете косата продължително време.

Ако боядисвате побеляла коса, избягвайте прекалено светлите тонове и онези експресивни червени нюанси, които могат да дадат прекалено ярък резултат.

След боядисването се постарайте да поддържате и възстановите косата си със специални продукти.

Избягвайте да правите едновременно обезцветяване и боядисване. Когато се съединяват, тези методи силно увреждат косата.

Не комбинирайте боядисването с къна и химически начин на боядисване – ще се получи адска смес! Резултатът е непредсказуем.

Основни съвети за разноцветните кичури

Боядисването на отделни кичури в домашни условия е възможно само ако сте добре подготвени за това. Старайте се да направите тънки и отделени с промеждутъци кичури.

Бъдете точни и предпочитайте по-скоро качеството, отколкото количеството: десет кичура от двете страни на лицето и отзад на главата са достатъчни, за да дадат необходимия резултат.

С помощта на четка започнете да налагате боята на всеки отделен кичур, като отстъпвате приблизително на 1 сантиметър от корена. Не е задължително да нанасяте боята до самото начало на косъма.