Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

1
Добави коментар

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

19.08.2013

Белчин е малко село, сгушено в красива котловина близо до Самоков /недалеч от зимния курорт Боровец/, дарено с красива природа и лечебни минерални извори. През последните месеци то става  все по-популярно място за културен и поклоннически туризъм.
„Цари мали град”, намиращ се на хълма Свети Спас над селото, е най-старата възстановена крепост в страната. Тя отвори врати за посещения през миналия месец.  Някога  римската  крепост се е виждала от всички страни на Самоковското поле, но в наши дни, преди реставрацията, тя съществува по-скоро в народните предания. Проучванията на хълма започват през 2007 г. Дотогава всичко е покрито с гъста, непроходима гора. За месец археолозите разкриват югоизточната кула на крепостта. Става ясно, че тя е част от римска крепост с шест стражеви кули, а общата дължина на стената е близо 400 м. И не само това – оказва се, че хълмът Св. Спас е брънка от цяла броеница свети места, които опасват село Белчин. Храмове край някогашната военна цитадела свидетелстват за 1700 години християнство без прекъсване.
Античното име на крепостта не се знае. Наричат я „Цари Мали град“, защото с площта си от почти 10 дка може да се мери с известната крепост Царевец, намираща се във Велико Търново. Изграждането й е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.) Мястото й е избрано специално заради  възможността за наблюдение и защита на котловината. Възникналото селище е свързано с минералните извори, рудните залежи и като  стратегическото кръстовище на римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.
Издигането от руините на крепостта „Цари мали град“ и църковния архитектурен ансамбъл над Белчин бе истинско предизвикателство към специалистите. Резултатът обаче е забележителен продукт на културния, еко- и поклонническия туризъм. Той обединява архитектурните ансамбли на средновековната църква „Света Петка“ с музей, църквата „Свети първоапостоли Петър и Павел“ в Белчин, фуникульора – модерната транспортна връзка между Белчин и крепостната корона на Свещения хълм, двете екопътеки, пътя до крепостта с паркинг, възстановената укрепителна система на „Цари мали град“ с шестте крепостни отбранителни кули с музейна експозиция, култовия архитектурен ансамбъл с църква „Възнесение Господне“, оброк „Свети Спас“, детския атракцион с дървопластики и реплики на обсадни машини, въжения мост, художественото осветление.
До  крепостта на хълма  се стига по няколко начина. Любителите на пешеходния туризъм  могат да ползват две екопътеки. За тези, които не обичат да слизат от автомобилите си,  има асфалтиран път. Но сигурно всички ще предпочетат да използват фуникульора – от прозорците на неговите кабини по време на изкачване и слизане ще може да се наблюдава панорама към долината между планините Витоша и Рила. Готов е вече и въженият мост, който води от външния вход на крепостта до цитаделата й.