Нови условия за получаване на помощи за деца

1
Добави коментар
lyubov.char
lyubov.char

Нови условия за получаване на помощи за деца

Ето и окончателните промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане

Днес правителството ще приеме нови промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Те ще влезнат в сила от септември и касаят всички деца, които са на възраст за подготвителна група в детска градина или училище. Така вече помощи за дете ще се дават, само ако то редовно посещава забавачката. Ако детето отсъства три дни без уважителна причина, помощта за съответния месец няма да бъде изплатена, информираха от offnews.bg.

Фото: БГНЕС

Разбира се ще бъдат направени изключения за деца, чието здравословно състояние не позволява посещаването на подготвителните групи в детските градини и училищата. По закон всяко дете от 5-годишна възраст трябва да посещава подготвителните групи.
Промените в правилника съответстват с измененията в Закона за семейните помощи за деца, които влизат в сила от 1 септември.
От септември към досегашните документи и молба-декларацията за отпускане на помощта ще трябва да прилагате удостоверение за записване на детето в подготвителна група в детска градина или училище.
С постановлението се правят промени и в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. С тези промени се гарантира, че на децата, настанени в специализирани институции – домове, ползващите социални услуги от резидентен тип (преходно жилище, кризисен център и център за настаняване от семеен тип), ще се предоставят месечни средства за така наречени джобни разходи. Сумите, които ще се изплащат, се определят ежегодно от Министерския съвет и се изплащат чрез бюджетите на съответните общини.

Антоанет Иванова

Етикети: детска градина, Деца, забавачка, изплащане, месечно, подготвителна група, помощи за деца, промени, редовно посещение, условие, училище

Клюки.вс препоръчва и: