Как да си помогнем сами при сърдечен пристъп

4
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Ако ви “схване” сърцето, но наоколо няма никой, за да ви помогне и не можете да стигнете нито до лекарствата, нито до телефона, тогава се налага да се справите съвсем сами. Ситуациите са различни, но вие не трябва да се паникьосвате и да губите време.
Да допуснем, че сте имали конфликт в работата. След това се качвате на колата и на безлюден път изведнъж усещате силна болка в гърдите. Най-близката болница е на 5 км… Най-добре е веднага да спрете колата – много често катастрофите се случват заради сърдечен пристъп.

Или друг вариант. Вие сте на разходка в гората или извън града, редом няма никой, а вие не носите лекарствата със себе си. Дори и да не виждате наоколо никого, извикайте. Може някой да чуе и да ви се притече на помощ.

Трети вариант. Вие сте сами у дома и пак не сте в състояние да помръднете от мястото си.

Съседите едва ли ще чуят, че викате за помощ. Дори и да извикате “Бърза помощ”, тя няма как да дойде в близките 2-3 минути. И все пак, по възможност се обадете в Спешното.

При сърдечен пристъп човек бързо отслабва и има вероятност в следващите 10 секунди да загуби съзнание. В такива случаи се налага спешно да му се направи изкуствено дишане. Но ако няма друг човек?

КРАЙНА МЯРКА, В ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ СЛУЧАИ: ЗАПОЧНЕТЕ ДА КАШЛЯТЕ И ДИШАТЕ ДЪЛБОКО…

Започнете да кашляте. Да, точно така, при това по-силно. Преди покашляне всеки път вдишвайте дълбоко. Кашляйте дълбоко, с “гръдния кош”, опитайте да изкарвате храчки както при белодробни заболявания. На всеки 2 секунди редувайте вдишване и кашлица. Правете това, докато дойде помощ или сърцето ви започне да бие по-равно.

Ще ви обясним как действа това – с дълбоките вдишвания в белите дробове попада кислород, а кашлицата стяга сърдечния мускул и заставя кръвта по-добре да циркулира. Това помага на сърцето да възстанови нормалния си ритъм.