Невена Спасова: Попаднахме на извратено семейство в “Размяна на съпруги”

20
Добави коментар
viky
viky

Невена Спасова е редактор и водещ на риалити предаването „Размяна на съпруги”, което се излъчва всяка събота вечер по TV2. Тя е второ поколение журналист. Майка й Нина Спасова е познато лице от новините на БНТ. Невена бе водеща и на предаването „Такси”, което продължава да се излъчва по Българската националната телевизия. Работила е и в други риалити формати като „Мюзик Айдъл” и „ВИП брадър”. Приятелят й е фронтменът на група „Остава” Свилен.

– Невена, не те ли разочарова семейният живот след всичко, което се случва във воденото от теб риалити шоу „Размяна на съпруги”?
– По-скоро ме разочарова не семейният живот, ами начинът, по който живеят хората. Един прекалено ограничен живот… Не видях един човек, който да отиде някъде за списание, вестник, книга или нещо такова. Повечето жени се занимават с това да отварят шкафа и да гледат кой колко чисти, вместо да седнат да си прочетат нещо или поне да погледнат така на семейството или на хората в него, че да се опитат да си помислят – ти ли си прав или семейството живее по-интересен начин на живот. Разочарова ме, че хората не си говорят, те не си общуват, а просто живеят. Защото по-лесно е да даваш оценки и етикети – този е еди-какъв си, оня е еди-какъв си, без да си говорил изобщо с него, без да си опитал да го разбереш. Повечето пъти в средата на епизода, когато се сменят правилата, се изпокарват или спират да си говорят тотално, защото някой е казал, че килимът ти е мръсен. Ами в повечето случаи то си е така. Защо да се обиждаш от истината? Иначе семейният живот… Напротив. Има и много семейства, които имат доста деца и дори само това вече е достойно за възхищение и не може да те разочарова. Имаше например една майка, която има четири деца и работи като луда на сто места, а в предишните й бракове мъжете са я малтретирали. Но тя не искаше да казва това в ефир. То всъщност не е важно. В случая тя е събрала сили и е продължила напред, гледа си децата, а не като Гено /участник с нисък ръст – б.а./, който е бил изоставен още от раждането си в дом. От тази гледна точка семейството го има в България, но цялата култура на хората като цяло не е на ниво и е доста ниска.

– Коя размяна няма да забравиш и с какво тя те впечатли най-много?
– Последната размяна ми беше най-интересна и най-много ме впечатли. Този тип хора като Гено – малките хора и начинът, по който реагира новата му съпруга… и аз бих подходила така. Почти съм сигурна, че ако беше някой друг на нейното място, нямаше да подходи така с разбиране. Щеше да реагира много по-крайно. Хората не приемат различните в България 

– все още. На мен това ми беше най-интересно – как живеят малките хора. Този човек всъщност е толкова малък, а е огромен… Кара те да се чувстваш толкова малък, защото има такава сила и желание за живот, работи с такъв хъс. Българите, които работят като него, са толкова малко. Той не се оплака нито един път, а има толкова проблеми. Само веднъж спомена, че не достига до банкомата, но това е защото никой не е помислил за проблемите на ниските хора в страната.

– Има ли нещо в живота на българина, което те шокира?
– Най-много ме шокира обстановката, в която живеят хората. На никой не му пука къде и как живее. Просто не мога да повярвам, че можеш и на третия час да предложиш на някакво абсолютно непознато момиче, ако ще да е най-красивата – „Мис Свят”, да предложиш секс, и то при положение, че участваш в предаване. Аз наистина не мога да го разбера този човек и не мога да проумея що за отношение има той към жена си. А между другото нейната реакция пък съвсем не я разбирам. Тя не знам на каква се направи – на интересна или на човек, който има много разчупено мислене. Каза, че е очаквала такова нещо от него. Според мен те имат ненормално семейство, те явно като семейство са извратени. Аз също смятам, че когато двама души живеят повече от няколко години заедно, трябва да имат едно по-различно отношение, но това е абсолютно ненормална история, в която няма никаква емоция.

– За какво обикновено се карат българските семейства?
– Това е като в „Биг брадър” 2 – кавги за храна и мръсотия, абсолютни битовизми.
Според мен за това се карат. Никой не се е сдърпал за нещо страшно съществено. Ето например – мъжът предлага секс на друга жена и съпругата му не намира сили да му се скара. Не е въпросът да го набие или да крещи, но да изрази мнение, да каже –не. В семействата се карат за пълни битовизми – дали е пусната пералнята, кой слага масата, кой слага салатата, кой сипва ракията… и това е.

– Мъжете или жените са по-приспособими към промените и новостите, които настъпват в животът им по време на размяната?
– Аз първоначално смятах, че жените са по-приспособими. Но на третия ден те абсолютно губят контрол. Повечето жени в началото нямат проблем, но на третия ден задръжките им падат и стават такива, каквито са в действителност – изпадат в истерии. Ние сме имали участнички, които извън камерите, защото ние не можем да хванем всичко, изпадат в абсолютно истеричен рев, правят скандали, създават проблеми на екипа, искат екипа да има някакво страшно отношение към тях – все едно те са си го наели. Според мен при такава промяна мъжете могат да издържат много повече. Те много добре се сдържат, контролират се много добре. Мъжете преживяват една седмица без проблем, виж ако е две седмици, вече не знам.

– Прибягват ли често към услугите на психолога към предаването някои от участниците в размяната?
– Общо взето, имаше една жена от Страшимирово, на която се налагаха срещи с психолог, защото вдигаше кръвно често. Тя явно бе излязла от своята среда – общуваше само с мъжа си, с двете си децата, със свекървата, тъщата и това са нейните хора. Като я докарахме в София при някакви различни хора, тя изпадаше в паника, когато остане сама с децата на семейството и винаги трябваше да има някой с нея. И тогава нашата психоложка говореше по два часа с нея, защото нямаше успокояване. Повечето хора не искат психолог, те искат просто внимание. Нас – редакторите, операторите, ни смятат за кошче за душевни отпадъци и започват да ни обсипват с хиляди въпроси и от всичко правят проблеми, все едно ние трябва да имаме отговор за всичко.

– Има ли участници, които след размяната продължават да ви звънят и да ви търсят?
– Всичките. Обаждат ни се за всякакви глупости. На мен дори Дарина от Страшимирово ми звънеше, след това беше правила сериозни проблеми – някакви закани в ефир… какво щяла да прави. Каквото иска да прави.

– Какви бяха заканите?
– Как било възможно, тя била обидена, какво било това отношение? Всеки човек смята, че той е най-специалният, защото ние имаме много добро отношение към тях. Влизаме им в положение, особено на жените, че отиват на ново място. Това все пак си е шок, който преживяват, и се отнасяме с абсолютно разбиране. Но когато се прекалява, не е много приятно.

– Що за птица е българският мъж? Само салатката и ракийката ли са важни за него?
– При повечето, които са се записали за предаването, го има това, изключвам последните две серии, които са с по-различни участници. Не знам каква е причината. Явно след няколко години от брака – такова е отношението към жената – ракийката, салатата и това е важното.
Тя да прави всичко вкъщи, а той да седи и да си гледа мача.

– Това ли е средностатистическото българско семейство?
– Според мен – да. Това е средното българско семейство. Тук не визираме младите семейства – там се развеждат повечето, както и аз. Шест месеца ми трябваха например, за да ми насрочат дата, за да се разведа. Значи да си правим сметка колко разводи има в страната.

– А има ли разводи сред семействата, които участват в „Размяна на съпруги”?
– Това момиче Рита, което е от Пловдив и на което предложиха секс на третия час, каза, че ще се развежда. Информира ни, че не се разбира с половинката си. Тя все пак е на 22, родила е. Той пък постоянно пие бира и ходи да спи по някакви горички и паланки. Сигурно това я е разочаровала по някакъв начин. На мен, честно казано, ми беше симпатично това момче, но не мога да си представя какъв сексуален и друг живот може да има човек с него.

– Той е нонстоп на градус.
– Това е разводът, за който ние имаме информация. Мисля, че по-скоро хората осъзнават какъв начин на живот имат и си го харесват. Повечето са с големи претенции за себе си, а всъщност живеят страшно мизерно. Не казвам, че трябва да живееш в някакъв лукс, просто трябва да си създадеш някакви удобства – те не ти костват дори много пари. Това е и причината понякога да се шокирам най-откровено. Отивам в някаква къща и не мога да повярвам как живеят. Имаше едни, които бяха написали за своята гарсониера, че е лукс. Влизаш вътре и не можеш да си кажеш, че това е лукс. И тази, която отиде у тях – Денка, започна да им пренарежда къщата, да им обяснява… Те се обидиха страшно и станаха големи скандали заради това, че се намери някой да каже истината. Това е битовизъм – можеше да го преглътнат и да си замълчат. Но те претендират, че живеят много луксозно и много добре. Когато обаче имаш такива претенции, трябва да можеш да приемаш някакви критики и да се опиташ да промениш нещо. Между другото, всички хора, които са гледали тази серия, са страшно възмутени от жената. Но тя наистина пренареди къщата и я изчисти, а болшинството хора негодуват от това, че им разместила покъщнината.

– Българката от епизодите изглежда само като готвачка и чистачка, без никакви странични интереси или хобита. Такава ли е в действителност?
Дори жените, които имат повече деца, като че ли обръщат най-много внимание на мъжа си от тази гледна точка – да му сготвят нещо, да измият чиниите. Нямат други интереси. Тъжно е, обаче е факт. Все си мисля, че има много готини семейства в страната, но участниците наистина все пак са една представителна извадка на българското семейство и нашенската действителност. Между тях няма общуване, няма нищо…

Живка АНГЕЛОВА