Доротея Тончева: Най-хубавият ми подарък е да живея с драматург вкъщи и той да пише пиеси за мен

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

На 15 август навръх Богородица Доротея Тончева празнува рожден ден. Днес актрисата гледа само напред в бъдещето и не желае да споделя своите житейски срещи и раздели, нито пък да се връща със спомени в младостта си. Доротея се е посветила единствено на съпруга си Стефан Цанев, поет и драматург, който продължава да пише за нея.

Край морето двойката прекарва 6-7 месеца в годината. Престоят ми в столицата ми се струва цяла вечност. Не обичам да стоя там. Хората са угрижени и потиснати. А като видя политик, направо се разболявам, разказва актрисата.

Доротея Тончева е родена в Силистра, но от малка живее в Русе. В бурната й младост името на талантливата актриса беше свързвано с двама не по-малко изявени български актьори – Климент Денчев и Тодор Колев. Бракът й с бате Климбо, както бе известен на малките тв зрители през 60-те и 70-те години, траял няколко месеца, а връзката й с Адама, както наричаха колегите му покойния Тодор Колев, просъществувала доста дълго, но се изчерпала и двойката се разделила.

За Доротея най-хубавите подаръци, които е получавала, не са нито златни бижута, нито замъци, нито кожени палта. За мен това е една пиеса, написана специално за мен от спътника в живота ми Стефан Цанев. Нали разбирате, че най-хубавото нещо за една актриса е да живее със собствения си драматург вкъщи и той да й пише пиеси.

Почти 40 години живеем заедно. Нали разбирате, че винаги когато изпадна в криза, Стефан ми е подавал ръка. Никога не сме делили славата и приоритетите си. Аз не мога да напиша един ред, от което той е спокоен, а той не може да изиграе една роля.
Човек не може да страда и да се тръшка, да си казва, аз съм била звезда. Не съм била звезда и искам да си живея живота.