Днес откриват новия терминал на летище Варна

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

В Деня на Варна (15 август) ще бъде прерязана лентата на новия пътнически терминал на аеропорта в морския град, съобщи Дарик. Общата стойност на инвестицията на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ в съоръжението и свързаната с него инфраструктура е над 75 млн. лв, заявиха от компанията.

От 15:00 до 17:00 часа днес новият пътнически терминал на Летище Варна ще бъде отворен за посещения. 

За всички посетители са организирани игри с много награди, както и специални забавления за децата.

Регистрационната форма за участие в Деня на отворените врати може да намерите на страницата на летище Варна: www.varna-airport.bg – бягащия ред на титулната страница, банера за посещения вляво, както и в частта с новини.

Всички пътници на летище Варна ще се обслужват в новия терминал след старта на оперативната работа на новото съоръжение. 

Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около три пъти повече площ за обслужване на пътниците, отколкото бе тя в стария терминал. Новото съоръжение е проектирано така, че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик. Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, атрактивни търговски зони, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, а също така и с комфортни открити пространства.

Приложена е най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж. Тя е с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите в терминала. Предимствата на новата сграда са допълнени от енергоефективността и гъвкавото разпределение на пространствата.

Терминал 2 на летище Варна е проектиран така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотока във всеки един момент. При необходимост капацитетът може да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Проектът е дело на известни световни проектанти и дизайнери и цели запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

Над 1000 работници и служители бяха заети в процеса на проектиране и строителство, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми. Освен терминала и прилежащата инфраструктура, бяха изградени ново водоснабдяване, ново електроснабдяване, дъждовен колектор и др. Направено бе и ново перонно осветление, както и разширение на перона.

В проектирането и строителството на терминала участваха известни в световен мащаб фирми от четири държави – България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал бе проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги. Строителството на Терминал 2 бе реализирано от българо-турски консорциум за около 20 месеца, а управлението и контрола осъществи германската компания.

Етикети: