Кой и какво причинява киселините в стомаха?

20
Добави коментар
theones
theones

Кой и какво причинява киселините в стомаха?

авг 18, 2013
Здраве

0

Преди да изброим кои са храните и напитките, които най-често причиняват киселините и неразположението в стомаха, нека разясним какво е съдържанието на стомашния сок и именно оттам да започнем.

За да храносмила всичко, което поемем когато хапваме и пием, стомахът има нужда от помощник – стомашния  сок. Именно този сок разгражда храната и отделя хранителните вещества, които отиват в кръвта и оттам към всички органи в човешкия организъм. По своя състав, стомашния сок е течност, чието pH е изключително ниско, от pH1 до pH2. Тези стойности на pH  говорят, че средата е изключително киселинна, точно за да може да се разгради съдържанието в стомаха, което попада там при всяко хранене. Въпреки че средата в стомаха е много киселинна, стомашната лигавица, е защитена понеже отделя алкална слуз, която я предпазва. Принципно, всяко денонощие, в стомаха се образува около 2 до 3 л. стомашен сок. Той се отделя от стомашните жлези и има антибактериално действие. Стомашният сок съдържа солна киселина, неорганични соли  ( натриев и калиев хлорид, сулфати, магнезиев и калциев фосфат и др. ) и органични съединения, наричани още ензими ( химозин, пепсин, липаза, млечна киселина, пикочна киселина и др). Всяка една от тези съставки си има своето предназначение и атакува всяка съставка на съдържанието в стомаха.

Киселините в стомаха са често срещан проблем, при все повече хора. Могат да продължават  от минути до часове. Понякога отшумяват бързо, друг път бавно. Важното е да кажем, че когато често имате киселини, задължително трябва да се допитате до лекар, който да Ви насочи какви мерки да предприемете.

Когато се появят киселини, това означава, че част от съдържанието на стомаха, по време на храносмилането, се връща по хранопровода и така всъщност се получава това парене и неразположение. Солната киселина, която се съдържа в стомашния сок причинява именно киселините, понеже тя е доста силна като действие и стените на хранопровода нямат тези защитни сили, каквито има  стомашната лигавица, която спокойно издържа действието на стомашния сок.

Лоши навици, които могат да доведат до появата на киселини:

Ако веднага след хранене си полегнете, вероятността да се появят киселини в стомаха е огромна. След хранене задължително седете или правете нещо, само не лягайте, защото част от съдържимото в стомаха може да се върне по хранопровода и да причини парене.

Ако ядете големи порции, и едновременно с това пиете различни течности, киселините няма да закъснеят. Затова хранете се бавно, за да може да не преяждате, за да може да сдъвквате добре храната и да улесните работата на стомаха и стомашния сок.

Ако прекалявате с кафетата и напитките, които съдържат кофеин, също може да си навлечете неприятности и неразположения в стомаха. Пийте не повече от едно кафе на ден. Прекалено големите количества кофеин дразнят стомаха.

Ако след хранене, веднага се заемете с някакво сериозно физическо натоварване, също може да се стигне до появата на киселини. Веднага след хранене не правете някакви натоварващи упражнения. Изчакайте час-два.

Храни, консумирането на които може да причини киселини:

Пържените храни, съдържат много мазнини и ако са в големи количества, тези мазнини  причиняват киселини.
Шоколадът и захарните изделия с много съдържание на како и захар. Колкото и да е вкусен, с шоколада  трябва да се внимава и да не се прекалява.

Млечните продукти и някои меса, поради високото съдържание на мазнини в тях. Разбира се , те не трябва да се изключват от менюто, но трябва да се намали приеманото количество.

При някои хора киселини могат да се причинят от хляба, от лука, от лютото, от сладкото  и т.н. Затова, внимавайте с какво се храните. Храната трябва да бъде лек за тялото, а не отрова.

Напитки, причиняващи киселини:

На първо място, това са газираните напитки. Газовете, които те съдържат, раздуват стомаха и причиняват сериозни неразположения, като киселини, тежест в стомаха, подуване и редица др. Затова, ако можете избягвайте приема на газирани напитки. Те не влияят добре на стомаха, не съдържат никакви полезни съставки, могат само да навредят особено, когато са в прекалено големи количества. Вместо тях, пийте вода или чай, които имат хем полезни вещества, хем действат благотворно  върху организма.

Виното, особено червеното, също може да причини киселини. Затова не прекалявайте с него. Вярно, че съдържа много антиоксиданти, но може да Ви причини и киселини, ако се прекали с него. Другите видове алкохол, също ако са в големи количества могат да доведат до киселини. Затова внимавайте с количеството, не прекалявайте и не смесвайте алкохола.

Ако прекалите с цигарите, вероятността да се получат киселини  е много голяма.

Следете внимателно признаците на организма си, той е достатъчно умен за да Ви подскаже какво му влияе добре и какво не. Задължително, ако често имате киселини и не отшумяват бързо, консултирайте се с личния си лекар.

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Кой и какво причинява киселините в стомаха?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

tweet

При възпалено гърло, много мед и сок от лимони

Пилешки дробчета с топено сирене и лук

Свързани статии

Кога се появяват…

дек 06, 2012 0

Още от тази категория

Как да се грижим за…

яну 08, 2015
0

При настинка и…

дек 12, 2014
0

Щадете организма си…

ное 26, 2014
0