Взрив избухна в центъра на столицата

14
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

София. Адска експлозия разтърси София. Около 19:20 ч цеилят район от сградата на Народното събрание до Народния театър буквално се разлюля от мощен гръм. Оказа се, че взривът идва от китайския ресторант на бул. „Цар Освободител“, точно срещу Руската църква.  По предварителната информация от МВР е гръмнала газова бутилка в заведението.

Минути по-късно мястото бе блокирано от десетки полицейски коли, пожарни и линейки. Жертви няма. Пострадали са осем души, като единият е с разкъсани крайници. Никой не е с опасност за живота. Огледът на мястото на инцидента все още продължава.

Малко преди 21:00 ч вътрешният министър Цветлин Йовчев пристигна на мястото на инцидента и потвърди информацията за 8 пострадали. Час по-късно пред журналисти той обяви, че пострадалите всъщност са 11. Те са настанени в „Пирогов“, ВМА и ИСУЛ. По непотвърдена информация 4-ма от пострадалите са китайци, 4-ма са българи, има и пострадали испански граждани.

„Причината за взрива е газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки. Осем души са пострадалите, шестима са били вътре в ресторанта, други двама са минавали по улицата“, поясни министър Йовчев.

Фасадата на ресторанта е срината на пътното платно, а огромни стъкла от витрината са разпилени до отсрещния тротоар. В съседство на заведението има офис на „Д Банк“ и ДЗИ, а от другата страна са залепени заведения. От взрива е пострадала и кооперацията зад ресторанта.

Районът е  изключително оживен и все още има тълпи от паникьосани хора. Има и две смачкани леки коли, които са били паркирани пред сградата.

Част от мебелировката на ресторанта също беше разпиляна по жълтите павета. На тях имаше части от завеси, столове и маси.

В района на инцидента нямаше ток. В ресторант, намиращ се в близост до мястото на инцидента е имало сватба, която е прекъсната заради силната експлозия.

Към 21:00 първоначалният оглед на мястото на инцидента вече приключи. Няма опасност за живущите наоколо, но токът ще продължи да бъде изключен, докато служители на ЧЕЗ не направят анализ. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е на мястото на взрива.

В сградата се помещават общо 23 жилища, като само в осем от тях живеят хора. 3-ма са поискали от общината да им бъде предоставно място, където да прекарат нощта, поясни столичният кмет.

Очевидци са разказали, че минути преди взрива са усетили мирис на газ. Такъв се усеща и в момента, тъй като в ресторанта е имало 14 бутилки, които са обезвредени.

Екип на пожарната е изкарал бутилките, но в района все още се усеща специфичната миризма на синьо гориво. Повторният оглед ще продължи през нощта.

До момента данните сочат, че експлозията е станала в пристройка на вътрешния двор. Огледите продължават на прожектори.

В 21:27 ч електрозахранването в района беше възстановено.

От взрива е пострадала само пристройка в сградата към задния вътрешен двор на сградата, която е двуетажна. Постройката е строена отдавна. От взрива има счупени колони. Част от плочата се е скършила. Това обясни пред журналисти архитект Влади Калинов от дирекцията по контрол на строителството към Столична община.

Утре ще дойдат конструктори, които ще започнат да обследват причините и ще бъде направен преглед за това – как ще бъде премахнато това, което е счупено, за да няма опасност за останалите живущи наблизо. Премахването трябва да се прави внимателно; в по-голямата си част то ще е ръчно, защото ще има опасност за останалите сгради, ако вътре се вкара техника. Техника може да се вкара само в задната част на сградата. Не може да се правят категорични заключения в момента, каза архитект Влади Калинов.