Море от сирийски бежанци залива Ирак 1672

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Море от сирийски бежанци залива Ирак

18.08.2013 21:19 | Близък Изток

Кюрди преминават от Сирия по понтонен мост в Иракски Кюрдистан. Снимка ВКБООН

Хиляди кюрди от Сирия отиват в Иракски Кюрдистан, за да се спасят от лишенията и боевете между кюрдски бойци и джихадисти, съобщи АФП.

Бягството започнало в четвъртък сутринта по изграден понтонен мост над река Тибър при Пешкабур. До обед преминали 750 бежанци. Следобед ги последвали 5-7 хиляди, а в събота пресекли 10 000.

„Море от хора напира към границата“, заявиха представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) вчера.

„Бягаме от обезглавяванията и убийствата. А и няма работа“, казва бежанецът Фадхел Абдула.

Президентът Башар ал Асад изтегли силите за сигурност от кюрдските райони в края на 2012 г., като остави местните бойци да се оправят с джихадистите на „Ал Каида“.

През май иракската автономна провинция Кюрдистан затвори границата за бежанци от Сирия, но намали ограниченията в края на миналия месец след ожесточени боеве между кюрдски милиции и джихадисти в Сирия. А президентът на Кюрдистан заплаши да се намеси, за да защити сънародниците си там.

От общо 1,9 млн. бежанци след старта на конфликта в Сирия през март 2011 г. 155 000 са в Ирак, повечето от тях са кюрди.

Новината за бежанската вълна съвпадна с пристигането на инспектори на ООН в Дамаск. Те трябва да проверят твърденията за употреба на химически оръжия от бунтовниците, но и от силите на Асад.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти