Собственикът на взривената пицария Иван Кленовски: Криминален тип се заканил, че ще хвърчим във въздуха!

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Иван Кленовски е роден преди 69 години в София. Коренът му обаче е от Пернишкия край. Със съпругата му Снежанка са единствените бели и неосъждани нашенци, дали живот на цели 9 рожби. Собственик е на запалената наскоро пицария “Еверест” и на едноименно заведение за бързо хранене, всички ситуирани в столичния жк ”Младост”, където многолюдното семейство е построило с банков заем и собствен труд двуетажна къща. “Аз съм ги искал тези деца! Мечтаех да си създам голяма фамилна империя от арийчета – със сини очи и червени бузи. Получи се, всичко дойде като Божи дар!”, изповяда преди време многодетният родител. Преди 10 ноември усилията на бащата герой да се наложи като пионер на семейния часпром у нас са били бичувани в пресата като „капиталистическа експлоатация“ и „паразитиране на гърба на трудовия народ“. След неравните си битки със „защитниците“ на социалистическата икономика, които отдавна са се превърнали в лични и не толкова капиталисти, фамилия Кленовски е оцеляла, без редиците й да оредеят. Напротив. Трудностите още повече са сплотили 11-те членове на уникалното семейство, „обогатено“ напоследък и с 15 внуци.

– Иване, има ли предистория миналият “черен понеделник” за твоето семейство?
– Вече навързвам нещата. Затова искам да започна от петък вечер. Ресторантът беше препълнен. Имаше доста работа. В 23,10 идват две полицайчета, патрулка от 7 РПУ, и обявяват, че има сигнал от съседи за шум. Замислих се малко и казах: “Не. Бъркате. Грешите. Няма музика, няма пиано…”. Нашето работно време е до 23 часа, ние бяхме спрели продажбите. Но не можем да изгоним клиентите. Докато те бяха категорични: “Затваряте и клиентите вън!”.

Отмина цялата тази работа. Те си отидоха.
В събота пътувахме една част от семейството за кръщене на едно от внучетата ми в провинцията. Други останаха да работят в пицарията, защото имахме резервации.

В неделя по обяд аз се връщам, вечерта пристигнаха другите. А драмата се разиграва неделя срещу понеделник между три и четири часа. Точно време не мога да кажа. Не знам защо правя някаква връзка с идването тук и оказването на натиск, че тук има шум, а то нямаше шум.

После разбрах, че не е имало никакъв сигнал за шум в пицария “Еверест”.

– Но нали не бяха фалшиви полицаи, мисля, че тези времена безвъзвратно отминаха?
– Не, истински си бяха.

– Разбра ли нещо повече, което може да се определи като “твърда версия” за атентата – стига да не е следствена тайна?
– Приемам го като фалшив натиск. Но от два дни знаем и поръчителят кой е. Заканил се, че Кленовските ще хвърчат във въздуха. И с него – дотук.

– Защо ще хвърчите във въздуха?
– Защото този човек е криминално проявен, с доста крими и подземни елементи около него… Той наистина

има власт и чадър от МВР

не знам дали е паричен или някакъв друг, но един съсед, който уважава нашето семейство, ми сподели какво е чул. На въпроса ми: “Ще свидетелствате ли, бе, пичове?”, ми беше отговорено: “В никакъв случай! Той е опасен човек!” Те се страхуват от него.

– Разбирам ги, без да ги оправдавам.
– И моята позиция е същата. Този човек е полицейски информатор, на какво ниво – не знам. Агент не мога да го нарека, доносник е. Щом е от подземната икономика и разполага с пари, той прави пари на гърба на МВР.

В този ред на мисли искам да потвърдя моето доверие към министъра на вътрешните работи. Четох, че той подменя цялостно агентурната мрежа. И аз два дни си премятам това в главата – че тази мръсна агентурна мрежа трябва да се премахне. От нея идват 90 процента от злините. Те градят щастието си върху нещастието на хората под чадър на МВР.

Все си мисля, че този човек ще сложи ред с “кадифена ръкавица”, не с “мирчоспасовски методи” от края на 50-те и началото на 60-те години.

– Имаше ли и нещо друго подозрително в дните непосредствено преди инцидента?
– Да, откраднаха ни колата. В понеделник, около три и нещо сутринта беше, един от синовете ми – Ради, каза: “Току-що ми се обадиха, че са откраднали колата, аз отивам в районното управление да сигнализирам”.

– Чия собственост е колата?
– Работна. Едно поло на 15 години. Не е нито клас, нито нищо. Синът ми с неговата интуиция става и вижда колата как тръгва.

И… не може да реагира! Телефон върти, всички спят, ключове няма за друга кола, не може да направи нищо! И вижда колата как профучава нататък и си отива.

Ради ми се обажда отгоре и казва: “Аз съм в МВР и чакам. 30 минути вече чакам жалба да пусна”. В това време пък съпругата му Павлина, която е бременна с трето детенце, му се обажда наистина на пожар: “Ради, къщата гори!” И той пали колата и идва в моя апартамент. Дойдох и аз и видях огъня. Пожарната дойде изключително бързо. Големият взрив не можа да се получи, а имаше две газови бутилки вътре. Представи си, ако бяха гръмнали!

– А в къщата е имало невръстни деца!
– Значи, има четири деца от едната страна, от другата – три, общо седем деца живеят в тази къща. Малки дечица. Снаха ми е бременна. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако бяха избухнали тези бутилки!
Бързо реагираха всички – и полиция, и пожарна. Експертите дойдоха, взеха проби…

– Откъде е тръгнал огънят? През кухнята ли са опитали да ви взривят?
– От кухнята. Там са бутилките.

– Били са “големи специалисти”!
– Не специалисти, гадост. Били са гадост. Да искат да убият дечица!
Ще кажа нещо силно, но е така: “Един народ не си ли обича децата и не уважава ли възрастните хора, той е варварски”. И най-големият престъпник, знам със сигурност, няма да посегне на деца и възрастни хора.

– Дори и италианската мафия не посяга на деца, старци и бременни!
– Естествено, само на психопат може да му хрумне такава гадост.

– Но дори и при тях се среща рядко.
– Не може нормален човек да го измисли и да го направи.
Докато оценявахме щетите, дойдоха журналисти.

И те бяха ужасени от това, което видяха

Бяха втрещени. Не вярваха, че това се е случило в действителност. Повредите са между 7 и 10 хиляди лева. Оказа се, че застраховката ни е изтекла, но банката не ни е предупредила, защото имаме ипотечен кредит, но нищо, ние ще се справим с всичко.

– Да искат да унищожат бизнеса ви е някак по-разбираемо на фона на ужасните примери от годините на прехода. Но какви сметки за разчистване имат със семейството ти? Ти си баща на общо 9 деца от един-единствен брак, като 6 от тях са момчета. Може би именно тази сплотена и все повече увеличаваща се чрез “естествен прираст” “фамилна гвардия” е трън в окото на “назначените капиталисти” и техните изпълнители на мръсни поръчки?
– Това са отломки, гмеж от четирите години управление на държавата преди това правителство. Тефтерчета има навсякъде. Не можем да отречем жестоката организация, която са направили в тази посока. Това е “мирчоспасовска” дейност парекселанс. Но не получават заплата, защото трябва да висят на бюджета. И те дърпат конците.

Мисля си, и така ми тежи на съвестта, защото и децата ми страдат, че аз сигурно съм ги засегнал много, за да посегнат така брутално на фамилията ми.

И друго нещо. Мисля си, че  това е сериозен удар за сплашване. За стрес в обществеността.

– Тук виждам една коварна вратичка – ще ти възразят по следния начин. Да, не си се обичал с предишното правителство, но нали сега имаме друго? Тоест, виновниците трябва да се търсят в сегашната власт.
– За няколко дни, знаеш ли колко обаждания получих и колко хора по улицата ме питат с едно изречение: “Как сте? Живи ли сте?” После плюят и казват, с извинение: “Тю, мамка им мръсна!” Така е, но те не печелят в политически план.

– И понеже не е възможно всички да те познават отблизо, ударът според мен е бил насочен и срещу репутацията ти на един от малкото почтени бизнесмени у нас, на практика – на първия частник, тръгнал да гради капитализъм още през 80-те години на миналия век?
– Не, не, това е предположение на един вестник. Собственост на бивши комсомолци с протрити ръкавели, но оказали се по стечение на обстоятелствата “вътре в кюпа”. И оттам им тръгват нещата. Не че са много кадърни или много способни.

Та този вестник пише, че имам син – Георги Кленовски, който е в затвора. По този повод искам да ги предупредя чрез вашето издание. Имам и един син, който се казва Кирил Кленовски с прякор Кораба.

Третият човек в йерархията на ВИС-2

Нека да ми припишат и него!
Затова ще си позволя да цитирам имената и на 9-те си деца: Нели, Стефан, Йордан, Павел, Незабравка, Венцислав, Радослав, Божидар, Елизабет…
Но, по дяволите, нямам син Георги !
Може да кръстя така някой от бъдещите ми внуци.

Доказано е, че не се занимаваме с подземни работи. Не сме участвали в криминалната икономическа приватизация. Доказа се, че не сме носители на “червени куфарчета”, че не се занимаваме с нищо. В заведението няма чалги, няма наркораздаватели… Няма такова нещо.

– Не се уреждат и мафиотски сделки…
– Не, не, мафиотите не идват тук.

– Усещат, че не им е мястото?
– Да! Даже има момчета, които казват: “Да не ти създаваме неприятности, чичо Иване…”

– Чувстваш ли се жертва на някакъв сценарий за дестабилизация?
– Децата ми страдат най-много от цялата тази гадост, от цялата тази помия.
Просто абсолютна постановка!

И сега, когато стигнем до поръчителя, а ние ще стигнем, единственият ми въпрос, повярвай, ще бъде: “Защо, бе, пич, защо го направи това? Кажи ми има ли друг поръчител отгоре, дадоха ли ти задача да направиш тази щуротия?” Това ще ми бъде единственият въпрос, ако Бог ми помогне да се добера до него.

Аз съм ошашавен от бързината, с която ме информират накъде вървят нещата. И то на територията на цяла София.

– Колата намери ли се? Двата инцидента са свързани.
– Разбира се, че е за отвличане на вниманието.

– Миналата година ти ми разказа за някакво пируване, за разюздано поведение на висш държавен служител в столично заведение. Да не би да са искали да те сплашат точно заради тази неудобна информация?
– Виж, така е, но когато нещо или някой трябва да се унищожи, технологията не е такава. И този, който в 2 часа пие с тримата наркобосове и с един псевдоспортист в долнопробен локал и

се хвали, че ще разбие фамилия Кленовски

и се целуват… го знае.

Да, имаме материалите. Но, представете си как ще се почувства жена му, ако истината лъсне? И как ще го разнищите вие, журналистите. Убеден съм, няма да го пожалите. Семейството му защо трябва да носи онези тегоби, които носи моето семейство?

– Ще ти предложа да се върнем малко назад, защото току-що първородният ти син Стефан мина покрай нас и се сетих за зрелищната акция по задържането му през февруари миналата година. Тогава ти даже ми довери, че са го простреляли пред очите на детето му, показа ми и анцуга със следи от кръв и дупки от куршуми. За кой ли път се оказва, че западното правосъдие – в случая италианското, не намира никакви доказателства за вината му, той е оправдан и се прибира в България. Докога ще ни “поправят”?
– Стефан е бил в неточното време на неточното място.

Той е бил по съвсем друга задача. Не е бил в тази компания, не познава тези хора. Пили са кафе в хотел с още едно момче, на тръгване камера ги засича и това е. Дотук. И нищо друго.

– Твърди се, че по запис на камера 19-годишно момче е било екзекутирано по бързата процедура, защото са го уличили като единия от атентаторите, заложили взрива в метрото в Минск.
– Това е школата на Мирчо Спасов. Остатъци, донаслагване към тази школа.

Екипът на Цветан Цветанов трябва да си прави актив

– На гърба на невинни хора?!
– Ами да! За какво тогава толкова пъти споменавам школата на Мирчо Спасов! Той е обявявал хора за престъпници без доказателства, без нищо.

Не ви ли си струва сега, че действията на сина на дългогодишния шофьор на ген. Георги Шопов, е виждал тези прийоми, попивал ги е, едва ли не е школувал, за да приложи уроците на живо.

Ами какво става във Велико Търново сега с неговите протежета? Пуска в ефир и по различни начини мачка, екстрадира, затваря и казва: “Тези са престъпниците!” А тези във Велико Търново са невинни.

По същата операция са убили с тръба кучето на другото обвинено със сина ми момче в Герман,
самото него са го пребили, на платнище са го изнесли…
И са срутили къщата. Момчето не иска и разговор по този въпрос. И то на 20-ия ден си дойде от Италия.

В случая със Стефан има и нещо друго, което е много болно за нас като нация. В разговора в съда са го попитали: “Удобно ли е да покажеш прострелванията?” Не му нареждат: “Я вдигни!”, а питат. И Стефан им отговорил: “Да, ще ви покажа”. Вдигнал фланелката и панталона, съдията се хванал за главата и като на него си промърморил: “Това в Италия никога не може да се случи!”
И това е страната, рождена люлка на мафията.

Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА

ОЩЕ РАЗКРИТИЯ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА „ШОУ“, КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 20 АВГУСТ