Нека да е лято, но…

3
Добави коментар
hristiqnin
hristiqnin

Любопитни статии на библейска тематика.

08/19 2013

Написана от hristiqni.com

Категория: Статии

Създадена на Понеделник, 19 Август 2013 18:37

Последно обновена на Вторник, 18 Февруари 2014 10:39

Посещения: 781

Нека да е лято, но…

Ан.ВасилеваАвгуст 2013 г

Нека да е лято, но…

Лято е, горещо и трудно поносимо. Необходими са ни климатици и слава Богу, в повечето случаи ги имаме. Синоптиците ни съветват да носим със себе си вода, леки и светли дрехи. Та в този смисъл ми е и бележката, доколко „леки” да бъдат дрехите ни? Не казвам по улицата да са едни, а в църквата – други. Думата ми е за летните дрехи на жените. Доколко разкриващи или подчертаващи формите на дамското тяло? И ако в момента у тебе се надига възмущение, укор или недоволство към думите ми, че много се увличам, че ние не сме фанатици, бързам да ти кажа, че не говоря свои думи : „Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дохожда!” Матей 18:7. И нека припомним още нещо: „Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна…” 1 Тимотей 2:9 и „Вашето украшение да не е външно…” 1 Петрово 3:3.

Разбира се има културни и национални различия. За японците съблазнителните места на жената е пространството около врата, показващо се от кимоното. Но ние сме европейци и тези места са значително повече. Обикновено жените ги знаят, но като че ли , не всички. Налага се дискретно да ги изредя – очите, устните, косата, бюста, кръста, ханша, краката и… представете си – цветът на лака на ноктите на ръцете (а може би и на краката) и обувките с висок ток… Разбира се, важен е мотивът, с който подчертаваме тези места. Но, онзи, който се съблазнява, рядко го интересува или му въздейства мотива. Дори и несъзнателно да ги подчертаваме, нека не ставаме „невинни съблазнителки”. И да не разчитаме на мисълта „да му мислят онези, които са слаби във вярата и се поддават на съблазни”.

Не искам да съдя или да упреквам някого. Жал ми е за онези, които не осъзнават това свое поведение, от скоро са дошли в църквата, никой не им е казал, не са чели или не са слушали проповед по такава тема. Не напразно е казано: „Хората ми погиват от липса на знание” Осия 4:6 .Тъй като в някои църкви съществува неписано правило, че не трябва да се правят забележки на новите, за да не се обидят и отдръпнат, а да се изчака всеки сам да достигне до необходимото знание. Не зная доколко е правилно това.

И ако в църквите темата е неудобна, то тук, мисля, че е подходящо място и онзи който прочете, ще направи извод и за себе си и ще може да каже и на ближната си.

Огледайте се критично в огледало , в което можете да се видите в цял ръст. Постарайте се да се видите отстрани и през чужди очи. Доколко, това, което сте облекли е красиво и доколко предимно привлича внимание и е предизвикателство?

А иначе, нека да е лято!

Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ан. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца – сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.

Сайтът се нуждае от вашата подкрепа за месеците март и април.
За повече информация последвайте връзката: – КЛИК

< Предишна

Следваща >

Добавете коментар