Писия със сос тартар | Gozba.orgПисия със сос тартар | Gozba.org

5
Добави коментар
mila9511
mila9511

Писията може да бъде пържена или печена на фурна. Печената не е толкова хрупкава, но самата риба остава крехка. Поднесете като предястие, гарнитура към напитки или леко основно ястие.

 
 
 

 

Продукти:

Време за подготовка: 10 минути, плюс охлаждане
Време за приготвяне: 10 – 20 минути за 4 порции

700 г филе от писия без кожа
75 г брашно

сол и смлян черен пипер
100 г галета 2 разбити яйца
олио за пържене или намазване

175 мл майонеза
1 супена лъжица ситно нарязани корнишони
1  супена лъжица ситно нарязани каперси
2  супени лъжици ситно нарязана краставица
2 супени лъжици сок от лимон
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз

сол и смлян черен пипер

Приготвяне:

Първо направете сос тартар: смесете в купа майонезата, корнишоните, каперсите, краставицата, лимоновия сок и нарязания магданоз. Добавете сол и черен пипер на вкус. Изсипете в купа за сервиране и сложете в хладилника да изстине, докато приготвяте писията.

С помощта на остър нож срежете филетата по диагонал на парчета с размери 6 мм на 7.5 см.

Сложете брашното в купа, добавете солта и черния пипер. Сипете галетата в друга чиния, а разбитото яйце в отделна купа. Оваляйте рибата в брашното, после в яйцето, накрая в галетата – парчетата трябва да бъдат добре оваляни. Охладете за 1 час.

 

Загрейте олиото за пържене в дълбок тиган. Слагайте по няколко филета наведнъж и ги пържете 30 секунди. Пробвайте едно, като го разрежете – рибата вътре трябва да е изцяло бяла. Извадете от мазнината и отцедете. Дръжте на топло, докато приготвите останалите филета.

 

Ако искате да печете рибата на фурна, загрейте фурната на 230 oС. Намажете леко с мазнина голяма тава и разстелете филетата на един пласт. Сложете във фурната за 20 минути, като на десетата минута обърнете рибата. Пренесете в блюдо за сервиране и сервирайте със сос тартар.

Съвет:

За да си направите домашна галета, накъсайте няколко филии хляб и ги смелете с кухненски робот. Запечете на умерена фурна, докато трохите станат златисти.

 

Сподели с приятели