Колко време е препоръчително да се кърми

12
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Кърменето на бебето е специален момент, както за майката, така и за детето. Колко време ще продължите да кърмите бебето си, зависи от редица фактори. Ако имате кърма, най-вече ще зависи от това как се чувствате емоционално и дали срещате подкрепа от страна на семейството. Много майки си поставят цел да кърмят от 3 до 12 месеца.

Но не бива да си поставяте крайни срокове, тъй като това е допълнителен стрес за вас. По-скоро се наслаждавайте на процеса и следете желанията на бебето. То ще ви направлява най-ясно в това какво и как го иска.

Жените, на които им се налага по-рано да се върнат на работа изпитват притеснения, че ще трябва да спрат кърмата си. Тогава спокойно може да изцеждате гърдите си и да съхранявате кърмата в шишенца в хладилник или камера, вашият заместник – таткото, бабите, детегледачката ще хранят детето с нея. 

Ползите от кърменето

Кърменето в първите дни „имунизира“ бебето, помага на храносмилателната му система да работи добре. То помага на тялото да се възстанови след раждането. Всеки един ден, в който кърмите вашето бебе е важен, както за вас така и за него.

За новородените, които не са кърмени, има по-голяма вероятност да се разболеят, както и да имат повече проблеми с храносмилателната система, отколкото кърмените бебета. Затова, ако имате кърма е добре да кърмите поне 4-6 седмици, ако след този период ви се налага да спрете.

През третия и четвъртия месец храносмилателната система на бебето вече е в състояние да приема изкуствени бебешки млека. Когато кърмите през тези четири месеца предпазвате бебето си от алергии и му давате силна защита срещу ушни инфекции.

Кърменето през първите шест месеца помага на бебето да бъде по-здраво през първата една година от живота си. Намалява риска от ушни инфекции, рак в ранна детска възраст, а за жената намалява риска от появата на рак на гърдата. 

Кърменето през деветте месеца е важно за развитието на мозъка на бебето. Казват, че по-дълго кърмените бебета се справят по-добре в училище.

Разбира се, има майки, които кърмят децата и след 2-годишна възраст. В зависимост от вашето желание и разбиранията ви може да добре по-рано да отбиете детето от гърдата, преди да стане на 2 години. Кърменето е процес, който изгражда още по-силна връзка между майката и детето. С напредване на времето отбиването ще става по-трудно и за двама ви. По-ранното отбиване не означава, че трябва да спрете да давате кърма. Детето може да я получава и по друг начин. Но при всички положения, вашата кърма е най-добрият старт, който осигурявате на детето.