Митът за разделното хранене

13
Добави коментар
cveti_76
cveti_76

Един от митовете за диетите е, че не трябва да консумирате въглехидрати и протеин в едно и също хранене. Този тип хранене е известно като „Разделно хранене“. Смята се, че храни като картофи и месо не трябва да се комбинират заедно. Аргументите на този тип хранене са:

 

“ Протеина се смила в киселата среда на пепсина (храносмилателен ензим) и солна киселина, а докато въглехидрата се смила в алкална среда. Ето защо когато се консумират заедно, те не могат да бъдат асимилирани, което води до лошо храносмилане, непълно усвояване на хранителните вещества и стомашно-чревни смущения. “

Също така се смята, че тяхната комбинация, води до отслабване на имунната система и води до редица заболявания.

 

Аз искам да ви споделя моето мнение, на базата на доста опит и много литература зад гърба си. Ето и няколко причини, които обясняват, как комбинирането на тези храни, води до загуба на мазнини и натрупване на мускулна маса.

 

За да покачване мускулна маса, трябва в повечето време да сте в анаболно състояние (изграждащо) и , за да можете да си набавите протеина, който ви е необходим за възстановяване на мускулите и за поддържане на определени функции, трябва да консумирате белтъчини през целия ден и то на малки порции. Когато правите едно такова разделно хранене и в едно или повечето от храненията ви са само въглехидрати, тялото ще трябва да си набави необходимите аминокиселини и това може да доведе до мускулен разпад, тъй като белтъците не могат да се съхраняват както въглехидратите. И какво всички знаем, колко повече мускули имаме, толкова повече калории ще изгаряме в покой. Когато се стигне до там да изгаряте мускулите си, по-добре се замислете!
За да достигне ефективно протеина (аминокиселини) в мускулните клетки, се  изисква инсулин. Инсулинът се секретира най-лесно в отговор на хранене с въглехидрати. Когато част от въглехидрати се консумират с протеин, се улеснява усвояването на аминокиселините в мускулните клетки. Това е особено важно за храненето след тренировка, а и за отслабването.
Ако се храните предимно с въглехидрати, особено от прост вид, а и не само, води до бързо покачване на кръвната захар. Пиковете на кръвната захар са последвани от рязък спад (известен също като хипогликемия), което води до появата на глад и умора. Ако страдате от постоянен глад и умора, това е често резултат от яденето на твърде много захар и преработени въглехидрати сами по себе си, а не на естествени въглехидрати, които съдържат фибри и чисти белтъчини.
Включването на белтъчини във всяко хранене забавя усвояването на въглехидратите, което води до устойчивост на кръвната захар,нивата на енергия и по-умерена продукцията на инсулин – без резки възходи и резки падения
Доказано е, че консумирането на протеин на всяко хранене намалява апетита, което води до по-лесен контрол върху калориите.
Мускулният гликоген е основният източник на енергия за тренировките с тежести, но гликогенът в мускулите е ограничен и трябва непрекъснато да се зарежда. Ако вашите нива станат хронично изчерпани, производителността и възстановяването може да пострада. Застъпниците на много ниско въглехидратните диети твърдят, че тялото ви може да се научи да работи на мазнини и протеини. Все пак, ако питате професионалисти, а и дори и мен, аз смятам, че нисковъглехидратната диета ме прави слаб, отпуснат и т.н..
Консумирането на влакнести въглехидрати, които са богати на фибри и белтъчини, водят до забавяне  на храносмилането, а от там до стабилни нива на инсулин.
Консумирането на протеин при всяко хранене подобрява термичния ефект, който повишава термогенезата.