Д-р Мария Арсениева: Едвин Сугарев пребори бъбречна инфекция!

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Известният поет, литератор и обществен деец Едвин Сугарев най-после е излязъл от реанимация на Александровска болница и вече е у дома си. Той беше приет по спешност в лечебното заведение на 17 юли с полиорганна недостатъчност след 23 дни гладна стачка за оставка на правителството. Състоянието му беше стабилизирано и основният проблем остана овладяването на бъбречната недостатъчност. Повече информация в. “Доктор” получи от съпругата на Сугарев – д-р Мария Арсениева, която е общопрактикуващ лекар.

– В какво състояние е сега Едвин Сугарев?
– В много по-добро състояние е. Почти преборихме една бъбречна инфекция, но още известно време ще му бъде необходимо, за да се възстанови напълно.

– Предполагам, че вече не е в реанимация?
– Да, прибра се преди повече от седмица.

– Значи е овладяна бъбречната недостатъчност?
– Слава Богу, да. Всичко е наред.

– Каква диета спазва сега г-н Сугарев и кой му я назначи?
– Диетата е да приема повече варени зеленчуци и леки храни, без пържено, без сол и прочее. Той така или иначе е вегетарианец и няма проблем да я спазва. Диетата назначи диетологът д-р Митко Ригов и д-р Попиванов, който следи ендокринологичните му проблеми. Знаете, че има диабет.

– Нови лекарства приема ли?
– Той си има доста лекарства, свързани с диабета. Но още е на антибиотици. Не може да се каже, че е здрав напълно, но се възстановява и предполагам, че ще бъде здрав след 20 дни. Но това не му пречи да пише и да е активен в работата си.