Lindt отчете 8.7% ръст на продажбите

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Швейцарският производител на шоколадови изделия Lindt & Sprungli отчете 8.7% ръст на продажбите за първото полугодие на 2013 г. От компанията обаче посочват, че не очакват този темп на растеж да се запази и през втората половина на годината, пише Reuters.

Към края на второто тримесечие реализираните продажби са в размер на 1.13 млрд. швейцарски франка. Нетната и оперативната печалба за периода растат с по около 40% благодарение на по-ниските материални разходи, по-големите реализирани обеми и повишената ефективност на бизнеса, допълва агенцията.

Растящо потребление

Двигател на отчетеното за периода януари – юни увеличение на продажбите са както повишаващото се потребление на пазарите в Европа, така и на растящото търсене от Северна Америка. От компанията посочват като благоприятстващи фактори студената и дъждовна пролет, която също е допринесла за по-голямото потребление на шоколадови изделия. Този климатичен ефект обаче няма да се запази и през второто полугодие, прогнозират от Lindt, поради което очакванията им са за забавяне на ръста в продажбите до 6-8%.

„Потребителските нагласи в Германия и във Великобритания се подобряват, но засега това не се отнася за Франция и Южна Европа“, коментира председателят и главен изпълнителен директор на Lindt Ернст Танер. „В Северна Америка ситуацията също наистина се подобрява“, допълва той.

За последната година продажбите на Lindt в Европа са се повишили с 5.8% в сравнение с отчетения преди година ръст от 4%. Пазарите на страните от континента носят 65% от приходите на компанията. Отчетеният ръст в продажбите в Северна Америка е 12.7% на годишна база при 6.7% увеличение година по-рано. По думите на Танер регионът носи една четвърт от продажбите на Lindt, като за второто полугодие също се очаква двуцифрен растеж.

Плановете на компанията са през тази година да бъдат инвестирани над 200 млн. швейцарски франка в различни мощности, така че производството да може да отговаря на растящото търсене. „В момента почти всичките ни фабрики работят денонощно“, посочва Танер пред Reuters. Той обаче допълва, че за момента не се предвиждат придобивания на други дружества.

Общ пазарен подем

През последните седмици производителите на шоколад се радват на съживяване на търсенето, подпомогнато и от икономическото възстановяване на най-големия пазар на шоколадови изделия в света – Северна Америка, както и на растящото потребление на пазарите в Азия, отбелязва Reuters. Един от основните конкуренти на Lindt – Hershey, например отчете 18% ръст на печалбата за тримесечието благодарение на по-ниските разходи за суровини и повиши прогнозата си за годината. Друг от гигантите в сектора – Mondelez (бившата Kraft Foods), пък отчете двуцифрен ръст в продажбите на водещите си шоколадови марки през второто тримесечие, припомня агенцията.