Смеещият се Буда или Хотей

1
Добави коментар
annnito
annnito

Смеещият се Буда, известен като Хотей в Япония и Майтрея в Будизма, е върховния символ на щастие във Фън Шуй. Неговата роля е да премахва проблеми, притеснения, стрес, гняв, напрежение и тъга. Той също така носи неземни богатства, успехи и добро здраве поставен в дома и офиса. Присъствието му генерира добрата енергия ЧИ, която носи хармония и благодат.

Много често заради еднаквите имена хората от западните цивилизации бъркат Китайския “Смеещ се Буд”а или в Японската култура наричан Хотей с историческата личност основателя на будизма.

Китайският Буда е Зен (Chan) монах живял по времето на династия Liang (907-923 CE). Той бил известен със своя весел нрав и това че носел необикновен късмет на околните. Има и основни разлики в изобразяването на будите в двете традиции-докато при будистите Буда е висок, слаб със аскетично излъчване, то в Китай и Япония Буда е нисък с дебел корем-символ на изобилие и спокоен живот. Китайската традиция твърди, че ако силно искате нещо и сте започнали да се трудите за него е достатъчно да потъркате коремчето на Буда 300 пъти мислейки за резултата и той ще ви се случи.

Основните значения на Смеещият се Буда или Щастливият Буда във Фън Шуй са – Богатство, Просперитет, Щастие (Късмет) и Здраве. В зависимост от вида на самият Буда той символизира различни добри неща. Има шест вида Буди – Китайската традиция повелява, че е символ на добър късмет човек да има всички 6 в дома си, но съвременните хора понякога избират само една фигурка в зависимост от по-силните си нужди.