Телескоп улови раждането на звезда!

13
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Телескоп улови раждането на звезда! 21.08.2013Публикувано в: Астрономия

Обектът Herbig-Haro 46/47, в който се ражда новата звезда. Снимка: ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/H. Arce. Acknowledgements: Bo Reipurth

Радиотелескопът ALMA в Чили улови „в едър план“ излъчващото светлина вещество, което се изхвърля от новородена звезда.

Скоростта, с която младите звезди запращат веществото в околното пространство достига да 1 милион километра в час. При съприкосновението си с облака от газ и прах около звездата изхвърляната материя се нажежава и започва да свети, както е и в случая.

Обектът-родилка, заснет от ALMА, е означен като Herbig-Haro 46/47 и е на 1400 светлинни години от нас в съзвездието Корабни платна. Снимките разкриват в детайл два джета (струи изхвърлян газ) от материя, излизащи от звездата – единият е насочен към Земята, а другият в противоположна посока.

„Системата е подобна на повечето изолирани звезди с ниска маса по време на формирането и раждането си“, казва Диего Мардонес, съавтор на научната публикация. „Но тя също така е и необичайна, защото изхвърляното вещество се сблъсква с облака [газ и прах] директно от едната страна на младата звезда и излиза извън облака от другата. Това я превръща в чудесна система за изучаване на въздействието на звездния вятър върху родителския облак, от който се е формирала звездата“, обяснява Мардонес. 

Заснемането на изображението отнело само 5 часа от работното време на ALMA, макар че по това време телескопът още бил в процес на изграждане. Наблюдения с подобно качество биха отнели 10 пъти повече време с други телескопи, посочват още учените.

Радиотелескопът ALMA е нов и включва 66 антени. Той е инсталиран на едно от най-сухите места на планетата – пустинята Атакама. (Източник: БТА, ALMA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!