Къпане и повиване на бебе (ВИДЕО)

15
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Екипа на портал „Мама, татко и аз“ гостува в Неонатологичното отделение на I-ва САГБАЛ „Св. София“. Там бяхме топло посрещнати от старшата акушерка на отделението – Любомира Стойнева. Тя демонстрира за нас как се къпе и повива новородено бебе и отговори на няколко въпроса за грижите за него.

 

Портал „Мама, татко и аз“: Как се проверява водата за къпане на бебето?

 

Любомира Стойнева: Водата преди къпане на бебето се пробва на лакътя. Не трябва да е нито много студена, нито топла. Когато се къпе детето, водата трябва да пада първо върху ръката и тогава върху тялото на детето, защото е възможно да се промени силата на водата. Просто трябва да се пази детето, защото е много нежно.

 

 

МТА: Колко често е хубаво да се къпе детето?

 

Любомира Стойнева: Те се подмиват непрекъснато когато се наакат – като се сменя памперса трябва да се измият. Ползват се и мокри кърпички, които са много хубави. Иначе основен тоалет правим сутрин, следобед, в 3,30 часа, и вечер в 10 – целите се изкъпват и преобличат. През останалото време се прави частичен тоалет – дупето се забърсва с мокра кърпичка и се сменя памперсчето.

 

Преди всяко хранене трябва да се смени памперса на детето, а не след хранене. По принцип те докато ядат, акат. Но не е желателно веднага след хранене да се сменя памперса, защото майките са неопитни и започват да сгъват крачетата, свиват коремчето, обръщат го и то почва да повръща.

 

 

 Затова преди всяко хранене се сменя памперсчето, избърсва се, храни се и детето се оставя да спи.

 

МТА: Каква е практиката при вас – кога се дава за първи път на майката да го сложи на гърда?

 

Любомира Стойнева: На майките с нормално раждане, можем веднага да дадем детенцето. Даже понякога правим опити още в родилната зала – веднага го слагаме на гърдата. Но майките, които са секцио са в реанимация и нямаме възможност. Вече като ги приведат от реанимация в отделение, тогава им даваме децата и ги закърмяме.

 

 

МТА: Каква форма на тонизиране при къпане на бебето ще препоръчате?

 

Любомира Стойнева: Прави се масажче – като се изкъпе детенцето, се намазва с бебешко олио, масажира се гръбчето с въртеливи движения, гърдичките, краченцата. Посоката е отвън на вътре.

 

Тоалета на новороденото се прави с топла водичка. Хваща се с една ръка под коремчето и гърдичките, за да се пази пъпчето да не се мокри. Цялото тяло и главичката се намазват с бебешки душ гел или някое друго подходящо почистващо средство, което не предизвиква сълзи. Отмива се, като се започва от главата, телцето и накрая дупето и крачетата.

 

 

Поставя се върху чиста хавлийка и се подсушава с попивателно движение, като трябва да се обърне внимание на гънките. Пъпчето се обработва с 95о спирт. Телцето се намазва с бебешко олио – вратлето, под мишничките, гънките и последно – дупето. Това се прави, за да не се подсече. Слага се памперса, като предната му част може да се подгъне, за да не опира в пъпчето. При момчетата пишката трябва да се постави на горе. Облича се и се дава на майката да суче.