Николай Банев: Олигарх?! Нямам нищо общо с тия търтеи!

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Николай Банев твърди, че е ексцентричен към мързела и глупостта, към угоничеството и приемането или разпростанението на заблуди. „А най-ексцентрично реагирам на безпардонния „от осанна до разпни го“, твърди бизнесменът.
„Моето облекло е едно от малкото неща, за които нямам каквато и да е заслуга. Законодател на модата вкъщи е съпругата ми. А модата е глобален феномен. Който не се съобразява с него е далеч от съвременния пъстър и многообразен свят“, заявява екстравагантния Банев. 

В интервю за „Уикенд“ той отрича, че е олигарх. „Аз съм олицетворение на неолигарх. На продажни политици пари не давам. От обществения казан не ям. Така че да ме прощават тези, които ме титулуват. Нямам нищо общо с тази категория търтеи“, отсича Банев.

Бизнесменът твърди, че е направил първия си милион с много себераздаване и още повече късмет. „Ако през 1988 година не ме бяха обявили за „аморален“ в Комсомола, сега може би щях да съм на мястото на Станишев“, казва Банев.

Той обяснява, че куфарчетата с „червените“ пари били метафора. „През 1989 г. обществото беше много по-различно от сeгашното. На върха на обществената пирамида стояха учените, лекарите, преподавателите, културните дейци. Образованието и културата, както и кариерата бяха много по-важни от куфарчето с пари. Е, затова и това по детски наивно общество позволи краха на икономическия просперитет на България. Защото на първата „кръгла маса“ никой от демократите не разбираше нищо от капитализъм. И се започна едно „рушене на тоталитарната система“, че чак досега… А докато лудите се налудуват, режисьорите на прехода показаха на практика каква висока писта е Холивуд“, подробно обяснява Банев.

Бизнесменът отговаря и защо е в лоши отношения с братовчедка си Люба Кулезич. „Люба беше и си остава ужасно амбициозен човек. Но амбицията да си по-умен и по-добър не означава, че това трябва да се случва „на всяка цена“. С Люба не си говорим от много години по идеологически причини най-вече“, обяснява Николай Банев.