Атлантида – реалност или история на 9000 години?

71
Добави коментар
kkeliov
kkeliov

Дали изгубеният континент Атлантида наистина съществува? Източникът на легендата за Атлантида идва от писанията на Платон. Дали той наистина съществува, или Платон го е измислил?

Изгубеният континент Атлантида е една от най-завладяващите легенди на нашата цивилизация и е вдъхновила всякакви истории и спекулации. Всичките ни познания за Атлантида са от второстепенни източници отпреди хиляди години.

Източникът на легендата за Атлантида е гръцкият философ Платон и неговите произведения Timeaus и Critias. В тези диалози, Платон разказва историята на един гръцки държавник на име Солон, който пътува до Египет, където му е била разказана историята за Атлантида, която по това време е била вече на 9 000 години.

Според историята, която Солон чул, някога е имало могъща островна нация, наречена Атлантида, която се е намирала по средата на световния океан, отвъд „Стълбовете на Херакъл“ (известен днес като Гибралтарския проток). Хората от Атлантида започнали опити да завладеят околните земи, включително Гърция и Египет.

Група мъже от Атина, Гърция, повели обединена войска, включваща съюзници от цяла Гърция, към Атлантида да спрат атаката им. Мъжете от Атина са били изоставени от своите съюзници, и трябвало да се борят сами, но все пак успели да победят Атлантите. За съжаление, след като Атиняните спечелили битката, островът Атлантида е бил разтърсен от огромни земетресения и наводнения. За едно денонощие Атлантида изчезнала под морето.

Дали Платон е можел да напише повече за Атлантида никой не може да каже със сигурност. Предполага се, че Платон е имал и друго произведение, озаглавено Hermocrates, в което легендата за Атлантида е изследвана по-обстойно. Това негово произведение, ако съществува, очевидно никога не е било завършено, и малкото светлина, която е озарила историята на Атлантида, отново е избледняла в несигурност.

Атлантида е станал популярен източник на митове и нови истории и легендиза това митично място непрекъснато биват публикувани, поради което често е трудно да се определи каква е истинската история. Учените днес търсят нови доказателства за местонахождението му.

Според теориите на учените то е в диапазона от Филипините до Средиземно море, от Бахамите до дълбините на Антарктика. А ние дори не знаем дали той някога наистина е съществувал, или Платон го е измислил.

Ще си отговорим ли някога на въпроса дали Атлантида е съществувал и къде? Континентът Атлантида е крил загадката толкова дълго, че тя може да се окаже неразрешима за още много поколения напред.