Вашата почивка в сърцето на Средна гора! Нощувка + закуска за 2-ма в двойна стая на Топ цена в Комплекс Хаджиите,Копривщица!

15
Добави коментар
europe1997
europe1997

kolektivni.bg казва:
Копривщица – скътаното в сърцето на Същинска Средна гора селище, се намира на 112 км източно от София и на 89 км северозападно от Пловдив.

Територията на общината обхваща само гр. Копривщица, разположена на 139 234 дка вековни дъбови, букови и иглолистни гори, а само 1 566 дка е фонд населено място.

Необяснима до ден днешен, дори и за пишещия тези редове, е притегаталната сила на този малък градец за туриста, за родолюбеца, за търсещия приключението и неизвестното, защото „тук дремят приказки старинни” за вехти войводи и храбри жени, тук се пишат и преписват книжици, които будят народната свяст, тук се раждат сърцати воеводи и апостоли на гордостта и свободата българска, но и нежни поети, национални писатели и духовни водачи. Тук, зад високите дувари и порти и по калдъръмените вити улички, се лее чиста и звучна българска реч.

Със своите 1060 м надморска височина градът е най-високо разположеният в цялата ни страна. Балканът го притиска от всичките му страни, а котловината, в която се намира изграденото по поречието на река Тополница селище, е тясна – с дължина 3 км и широчина над 600 м. Днес къщите на Копривщица пълзят по околните височини във всички посоки, там, и където е удобно за жителите му, и където гостите на това свято място, ще се чувстват удобно и защитено, но без това да нарушава и загрозява околната красива природа.