Как да си направим уеб сайт

21
Добави коментар
epiqe
epiqe

e107 — изграждане на уеб сайт за няколко минутиСистемите за управление на съдържанието са уеб приложения, които позволяват на уеб администраторите лесно да публикуват, допълват, редактират и изтриват съдържание, снимки и документация на техния сайт. Много уеб сайтове са изградени изцяло на базата на тези уеб базирани приложения, тъй като те не изискват задълбочени познания по HTML и езици за програмиране. CMS (Content Management System ) програмите правят администрирането на уеб сайт достъпно за всеки, който има желание да развива свой собствен сайт, дори и да няма опит в тази сфера.

Една от популярните системи за управление на съдържанието през последните години е безплатният open source проект e e107. Както и редица други популярни CMS, като Joomla, WordPres, Xoops и др. е107 успя да се утвърди като една от надеждните системи за управление на съдържанието сред open source проектите. e107 се използва по целия свят за създаването, както на леки и опростени уеб сайтове, така и за различни корпоративни приложения.

I. Инсталация

За да инсталирате e107 първо е необходимо да изтеглите програмата. Можете да го направите от официалния сайт на e107 — www.e107.org, или от българският сайт на програмата — www.e107bg.org . Имате възможност да я изтеглите в .rar формат. След като изтеглянето завърши разархивирайте вече сваления архив на Вашия твърд диск в предварително създадена нова директория.

За да работи e107 е необходимо да създадете база данни във Вашия хостинг акаунт или на мястото където ще инсталирате приложението. Това става изключително лесно ако контролният панел, който използвате е cPanel. Контролен панел (cPanel) на български се предоставя на всички потребители на услугите предоставяни от СуперХостинг.БГ.

Ето и стъпките, които е необходимо да извършите.

1. Влезте в контролния панел, като заредите в браузър следният адрес: www.your_domain.com/cpanel. Където your_domain.com е името да Вашия домейн. Ще видите стартовия екран на контролния панел:

2. Влезте в менюто “MySQL бази данни”, където ще видите вече съществуващите бази данни и информация за тях – кой потребител отговаря на базата и т.н. Сега трябва да създадете нова база данни. За да го направите просто попълнете в карето New Database избрано от Вас име за новата база данни и натиснете бутона Create Database. Ще видите съобщение, че базата данни е създадена успешно. След това се върнете отново в същото меню, за да създадете и потребител, който ще ползва новата база данни. Това става като попълните потребителско име и парола в съответните полета и натиснете бутона Create User.

3. Следващата стъпка е да асоциирате създадения от Вас потребител с новата база данни. Това става в същото меню в секцията Add Users To Your Databases. От падащите менюта изберете съответно: в полето User името на създадения от Вас потребител, а в полето Database – името на новата база данни. След това натиснете бутона Add User To Database

*Забележка: Пред имената на потребителя и базата данни автоматично от контролния панел се поставя префикс, отговарящ на потребителското име на Вашия хостинг акаунт.

4. След като приключите с тези стъпки, трябва да качите разархивираните файлове на e107 на хостинг акаунта си. Най-добре е да направите това през FTP клиентска програма. Файловете трябва да се разположат в директорията public_html.

Когато процеса по качването на файловете на e107 завърши, можете да започнете инсталирането на софтуера. За целта заредете във Вашия браузър URL адреса на Вашия уеб сайт. Ще видите следния екран:

5. На тази първа стъпка е необходимо да изберете език за инсталацията. При нашата тестова инсталация ние избрахме български език, който беше включен в пакета. След като изберете език натиснете бутона `Продължи` . На следващата страница вече съдържанието ще се зареди на български език.

6. Конфигуриране на MySQL база данни

Тук е необходимо да въведете данните на създадената по-рано нова база данни във Вашия акаунт. За host name въведете `localhost`. Не забравяйте, че името на базата данни и потребителското име е необходимо да се въведат заедно с автоматично поставения от контролния панел префикс, отговарящ на потребителското има на Вашия хостинг акаунт. След като сте готови с въвеждането на данните, натиснете бутона `Нататък`.

Ако правилно сте въвели всички данни за връзка с базата ще видите следния екран:

7. На следващата стъпка е107 проверява за версиите на PHP и MySQL, които са инсталирани на сървъра, както и за наличието XML модул необходим за работата на системата.

8. Въвеждане на административни данни за достъп и управление на системата

Тук трябва да въведете потребителско име и парола с които ще осъществявате достъп до административния панел за управление на системата. В най-долното поле се ъвежда валиден e-mail адрес.

Потвърждение за инсталация

Това е всичко необходимо за инсталацията на e107, но преди да се насочите към своя нов сайт трябва да изтриете инсталационната директория (“е107_install”), която се намира при другите програмни файлове и директории във Вашия хостинг акаунт. При по-новите версии на системата е възможно директорията (“е107_install”) да липсва, така че няма да се налага да я триете. Необходимо е да промените правата (четене/запис/изпълнение) на файла e107_config.php на 644. Смяната на правата можете най-лесно да направите през FTP клиентска програма, но също така това можете да направите и през файловия мениджър на контролния панел (cPanel) на Вашия хостинг акаунт. След като смените правата на файла, е необходимо да изтриете и файла install.php

Ще видите стартовия екран на e107:

След като се уверите, че правата на файла `e107_config.php` са правилно променени и посочените по-горе файлове и директории са изтрити можете да заредите сайта. С потребителското име и парола които сте въвели по времето на инсталацията можете да влезете в контролния панел за управление на системата и да се заемете с администрацията й.

Много полезна информация за възможностите и администрирането на e107 ще намерите на официалния сайт на системата www.e107.org както и на официалния сайт за България www.e107bg.org

Статията е по материал от superhosting.bg    един от най-добреите хостинг провайдери в България.