Предметите, в които живея

12
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Be Visible, 2012

© Златимир Араклиев модел: Iva Iankulova at Ivet Fashion MA

Infinity, 2013

© Златимир Араклиев коса: Георги Петков грим: Надя Сивкова модел: Gia at Ivet Fashion MA

Infinity, 2013

© Златимир Араклиев коса: Георги Петков грим: Надя Сивкова модел: Gia at Ivet Fashion MA

Be Visible, 2012

© Златимир Араклиев модел: Iva Iankulova at Ivet Fashion MA

Be Visible, 2012

© Златимир Араклиев модел: Iva Iankulova at Ivet Fashion MA

Magma Skin, 2013

© Златимир Араклиев коса: Георги Петков грим: Надя Сивкова модел: Mery Jagbesie

Милко Бояров или Milko Boyarov е име, коетo срещаме все по-често като автор на бижутата в кредитите на модните сесии от български и световни списания (Wear Magazine, Dazed and Confused, Nylon, USA, японското Mile Magazine, виетнамското Someone’s Garden), както и в електронните платформи vogue.de, vogue.fr, style.it. В модните среди го определят като един от младите български дизайнери на бижута с адекватно на световното ниво. Интересът към работата му нараства лавинообразно след победата му на престижното състезание International Talent Support, което се провежда в Триест, Италия и подкрепя талантливи дизайнери чрез пари в брой и възможности за сътрудничество с известни марки.

Инфографика

Увеличаване

Смаляванеа>

Бояров е сред финалистите в конкурса през 2012 година и е отличен с първо място тази година, естествено в категория „Бижута“. Тъй като не се определя като човек, който би вложил финансовото измерение на наградата си в банка, казва че е успял да инвестира в нов лаптоп и да покрие стари дългове. По-съществената част от печалбата му – колаборацията с швейцарската марка Swatch предстои.

Magma Skin, 2013Фотограф: Златимир Араклиев коса: Георги Петков грим: Надя Сивкова модел: Mery Jagbesie

Двадесет и тригодишният дизайнер, завършил класа на проф. Димитър Делчев в Национална художествена академия, нарича работите си „предмети за тяло“, защото осъзнава, че когато не се носят, бижутата му могат да се схващат и като елементи от интериора. Предпочита да работи с пластмаси и стилът му се разпознава по дръзките форми и плексигласа в ярки цветове.

Вдъхновяват го движещи се обекти, пипала, медузи. Твърди, че понякога работи по 20 часа в денонощие и се отнася реалистично към очакванията си: „Колкото повече очаквания имаш, казва той, толкова повече разочарования идват“. Засега залага на конкретни резултати и обича крайните срокове, „защото те означават, че нещо ще се случи по един или по друг начин“.

Илюстрация

Swarovski Elements Project, 2012
Увеличаване

Swarovski Elements Project, 2012

Автор: Златимир Араклиев грим: Джули Любенова модел: Михаела at Ivet Fashion MA

Смаляванеа>

Чувства се удовлетворен, когато разбере, че бижутата му се купуват от хора, които изпитват удоволствие от носенето, а не от притежаването им. Най-досадната част от работата му е да дава заглавия на колекциите си. Последната се казва Infinity и според международното жури в Триест отговаря оптимално на изискванията – да разкаже история чрез бижута, разделена на три или повече части, която следва темата Falling in love with S. Бояров създава мултифункционална огърлица (на снимките) с компоненти, които могат да се разглобяват и комбинират под формата на пръстен и обици. „Идеята, продължава той, е за любовна история между две души, които се преплитат в някакъв свят на хаос и шумотевица. Отделяйки се, пръстенът и обеците образуват паралелен собствен свят“.

Бижутата на Милко Бояров са продават в магазин Detailor в София. Всички колекции са на milkoboyarov.com