Трети сме в света по износ на седалки за тоалетни

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

България е била на 65-о място в света по износ през миналата година, което е изкачване с 4 места спрямо 2011 г., показва анализ на Българската стопанска камара. (Какво изнасяме най-много – виж в таблицата.)

В стойностно изражение страната ни има най-голям износ на нефтени деривати, като ръстът е 7% средногодишно. Той обаче се дължи на повишение на цените, а не на количествата.

България е лидер в световния износ с дял от 20,5% на зърна, сплескани или на люспи, различни от овесени. Втори сме при следните продукти – слънчогледови семена, руди и концентрати от скъпоценни метали, временно консервирани череши, патешко и гъше месо, семена от кориандър.

На трето място сме при седалки и капаци за тоалетни чинии, нерафинирана анодна мед, калцинирана сода. Страната ни е на шеста позиция при експорта на медикаменти и на 12-а – при износа на пшеница. Голям ръст – 49%, има при цигарите. 19% е при комплекти проводници за автомобили.

Водещи пазари за износа на нефтени деривати са Гибралтар и Турция. Пшеницата ни се пласира най-вече в Испания и Италия. Най-добри цени обаче постигаме в Арабския свят. Към Русия и Германия отиват най-много медикаменти. 84% от цигарите ни са за Ирак. Износът на ток остава значим за икономиката. Най-много пък расте вносът на продукти от китове, делфини, морски свине, шлаки и пепел от металургията, нумизматични монети, груби животински косми.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти