Втори сме по износ на златна руда

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

България е на второ място в света по износ на златна руда през 2012 година, сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК), изготвен по данни на Световната търговска организация. През миналата година България е изнесла руди на благородни метали и техни концентрати, различни от сребърните, на обща стойност 340 млн. щатски долара, което отрежда на страната ни второ място в света с глобален пазарен дял от 10,8%, пише в. „Стандарт“. Като цяло родният износ се нарежда на 65-о място в света за 2012 г., което е покачване с 4 места в класацията спрямо 2011 г. Макар България да не разполага с водещи икономически отрасли, които да я извисяват в ролята на световен лидер в износа за цял сектор, страната се представя доста добре от гледна точка на износа на нишови продукти. 

Например България е световен лидер в износа на зърна от житни растения, които са обработени по друг начин (сплескани или на люспи), с 20,5% световен пазарен дял и износ за 2012 г., оценяван на 32,5 млн. долара. На второ място в света сме по износ на слънчогледови семена, временно консервирани череши, патешко и гъше месо, семена от кориандър. На не по-малко достойното трето място в света сме по износ на нерафинирана анодна мед, калцинирана сода и седалки и капаци за тоалетни чинии, сочи анализът.

Излиза, че през 2012 г. България е изнесла капаци и седалки за тоалетни чинии на обща стойност 31,03 млн. щатски долара. Родната пшеница е 12-ата най-търсена от вносителите в света (износът е на стойност 627 млн. долара и имаме 1,4% глобален пазарен дял). Общо износът ни на житни растения е за над 1 млрд. долара.

Българската рафинирана катодна мед се нарежда на 13-о място в света (с дял от 2,5% и износ на стойност 1,6 млрд. долара). Износът на български цигари се нарежда на 18-о място в света с пазарен дял от 1,4%. Оказва се, че 84% от родните цигари за износ потеглят към Ирак. На второ място по интерес към родните цигари се нарежда Черна гора. По износ на електроенергия България е на 17-о място в света с 1,3% пазарен дял. /БЛИЦ