Грижи за декоративни птици – Съвети за домашните любимци – Еврозоовет – начин на хранене, отглеждане и грижи за дом. любимци

2
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Грижи за декоративни птици

Отглеждането на декоративни птички е популярно от хиляди години. Тяхното красиво оперение, песни, способност да говорят правят птиците идеални домашни любимци за много хора. Има голямо разнообразие от птици – от дребните финки до едрите ара.

Преди да купите птица, поинтересувайте се от нейните индивидуални особености, грижи по отглеждането, специални хранителни изисквания и грижи за здравето, за да сте наясно дали избрания вид птица е подходящ за вас.
Въпреки че всеки вид птица има свои специални нужди, вие можете да допринесете за развитието на една дълга и щастлива връзка с вашия любимец, като следвате няколко прости съвета.

ИЗБОР на здрава птица
Здравата птица е активна, с ясни очи (поглед), с чисти пригладени пера и е добре охранена. Птица, която седи тихо, с разрошени пера, която крие глава под крилото си или отзад е зацапана с изпражнения, вероятно има здравословен проблем. Скоро след закупуването й новата птица трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар. Прегледът би трябвало да включва изследване на кръв и изпражнения, тъй като много заболявания нямат явни клинични признаци

ОТГЛЕЖДАНЕ на вашата птица

КАФЕЗ
Честно казано никоя клетка не е “достатъчно голяма” на практика клетката зависи от типа птица. Твърде малката клетка може да доведе до нараняване краищата на крилете или увреждане (разръфване) перата на опашката или крилата или до емоционален стрес на вашата птица. Клетката трябва да бъде конструирана от материал, подходящ за типа на птицата. Готовите метални клетки са добър избор. Избягвайте клетки с остри ръбове или издатини, които могат да представляват опасност. Ако желаете сами да си направите клетка, имайте в предвид, че папагалите обичат да дъвчат, така че трябва внимателно да подберете материалите. Някои консерванти за дърво, оловни бои или спойки са отровни, ако се сдъвчат.

КАЦАЛКИ
Едно добро разнообразие от кацалки ще ви помогне да предотвратите проблемите с краката и стъпалата. Изберете кацалки с различен диаметър, включително и плоски. Кацалките трябва да бъдат направени от лесен за измиване материал
Ако използвате клончета, те трябва да бъдат от неотровни дървета (напр. акация, черница, бъз, бреза, дъб; иглолистните дървета не са подходящи) и да са добре почистени.

КУПИЧКИ ЗА ХРАНА И ВОДА
Най-добре е купичките да се почистват ежедневно, за да се намали бактериалното замърсяване. Те трябва да имат капак и да са поставени така, че да не се замърсяват с изпражнения.

ПОДЪТ НА КЛЕТКАТА
Хартията на дъното трябва да се сменя ежедневно. По-лесно е да поставите няколко листа и да отстранявате най-горния. Ако използвате талаш или трици, по-добре е да са от надежден производител, за да се намали рискът от бактериално или гъбично замърсяване.