“Градина” в буркан – I част

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Терариумите са лесни за създаване и не изискват много поддръжка. Най-подходящи са бобените зърна, семена на различни подправки, лук, и сладки картофи, които нетърпеливо ще пораснат, но няма да стават за ядене.

Лесно е да започнете. Водата и слънчевата светлина, които са необходими, идват от природата. Жегата във Вашия дом ще достави необходимото количество топлина (това означава, че градината Ви ще расте, независимо от сезона). Другите неща, които ще са Ви нужни вероятно са Ви под ръка: памук или хартиени кърпи за ръце, стъклени или пластмасови буркани и кутии.

Отглеждане на боб и леща

Бобените зърна са семена, и въпреки че не изглеждат живи, са. Те просто “спят” докато водата и слънчевата светлина не ги събудят. Поставени върху влажна хартиена кърпа за ръце в затворен стъклен буркан, зърната поемат влагата, набъбват и отварят външната си обвивка. Стъкления буркан позволява проникването на светлина, а капакът пази хартията от изсъхване. Скоро се появяват корени, филизи и 2 малки листенца, наречени котиледони. Котиледоните съхраняват хранителни вещества, необходими за растежа на растението. В последствие те увяхват, като на тяхно място се появяват истински листа, които поемат необходимите слънчева светлина, кислород и вода.

Напоете хартиена кърпа за ръце с вода докато стане влажна, но не подгизнала. Поставете я в стъклен контейнер (за боба може да се използва кутия за подправки, а за лещата бурканче от сладко). Изсипете около една дузина изсушени семена боб и леща. Покрийте буркана и го поставете на място с непряка слънчева светлина, където няма да му е нито много горещо, нито много студено. Растението ще си извие листата в посока на светлината. Ако искате да расте право нагоре въртете буркана ежедневно.

Очаквайте да видите филизи до 5-10 дни.

Поставете различни видове бобени зърна в буркана – например черен боб, бял боб и сравнете колко бързо растат различните сортове.