Светлозар Лазаров потвърди връзката на „Килърите 3″ с убийството на Георги Илиев

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Връзката между „Килърите 3″ и убийството на боса на „ВИС-2” Георги Илиев съществува в кориците на делото, няма да го скрия вече. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ в понеделник.

„Има свидетелски показания, които водят в посока, че част от лицата в групата на „Килърите 3” са свързани с убийството на Георги Илиев. Свидетелските показания са на активно сътрудничил свидетел“, уточни Лазаров, който отказа да се ангажира с конкретни имена на този етап. На този етап това го разглеждаме като данни, ако се намерят доказателства в последствие това ще намери отражение и в обвинителния акт. Имаме следствени дела за убийствата на Васил Горчев, има следствено дело за убийството на Георги Илиев. Материалите по делото в спецпрокуратурата се проверяват”, обясни Лазаров и допълни, че ако навлезе в подробности ще засегне други следствени дела, което „не е удачно към момента“.

Главният секретар на МВР отказа да коментира медийните публикации относно Красимир Станчев-Легионера и дали именно той е физическият извършител на разстрела на Георги Илиев. „Не искам да се ангажирам, имам огромно желание да дам информация на вас, на зрителите, на обществото, но трябва да спазваме граница”, каза Лазаров.

„Когато ми докладваха за тази т. нар. „пернишка група“, на първия етап аз самият си зададох въпроса – има ли възможност на територията на град Перник да се развие такъв мащабен бизнес, защото престъпният бизнес е един пазар. В последствие обаче стана ясно, че става дума за една трансгранична престъпна дейност и много широк кръг от престъпления. Тази структурата е контролирала депа и канали, простирали се извън пределите на България, става въпрос за трансгранична организирана престъпна група”, коментира Лазаров.

„До момента имаме едно повдигнато обвинение за убийството на Теодор Неофитов, чийто тленни останки бяха намерени. Колегите продължават да търсят. На този етап търсим още две жертви, които са безследно изчезнали. Няма да навлизам във взаимоотношенията между лицата в групата. Колкото и да звучи куриозно и българското общество, и задържаните лица имат интерес това дело да влезе в съдебна фаза и да се даде една светлина на истината”, заяви още главният секретар на МВР.

В момента се извършва разследването на престъпленията. Ние проверяваме престъпления извършени в миналото, но които са разглеждани на парче – новото е механизмът. Делото е стигнало до определен етап, но не е разглеждано в контекста на организирана престъпна група, обясни главният секретар на МВР. Имаме много добро взаимодействие с прокуратурата, допълни той.