Реконструираха най-голямата риба, живяла някога на Земята

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрация на рибата-гигант Лийдсихтис. Изображение: Bob Nicholls paleocreations.com

Международен екип от палеонтолози оповести, че е открил фосилизирани останки от най-голямата риба, живяла някога на Земята. Гигантската риба е достигала дължина надхвърляща 16 метра и се е срещала в океаните на нашата планета преди 165 милиона години.

Данните за Лийдсихтис (Leedsichthys) – костна риба, хранеща се с планктон – разкриват важна част от еволюционната история на рибите, бозайниците и океанските екосистеми, пишат учените от Университета в Глазгол в своята публикация. Фосилизирани останки от лийдсихтис са открити във Великобритания, Франция, Германия, Мексико и пустинята Атакама в Чили.

Както динозаврите на сушата са еволюирали през юрския период, за да се превърнат в известните ни гиганти, така и морските обитатели са ставали по-големи. „Процесът е известен като гигантизъм, поясни проф. Джеф Листън от Националния музей на Шотландия. „Знаеше се, че е съществувал при сухоземните животни по онова време, но нямаше как да разберем, че подобен паралелен процес е протичал и в океаните. Сега знаем, че е така, въпреки че причината за възникването на тези гигантски животни както на сушата, така и на земята понастоящем не е известна“, обяснява още проф. Листън.

Днешните хранещи се с планктон „гиганти“ са сред най-едрите живи гръбначни на Земята. Лийдсихтис е първото животно с подобна роля.

Учените описват и уникалната наподобяваща мрежа структура на хрилете, с която праисторическата риба е „филтрирала“ морската вода за храна. „Функционирала е като мрежата на траулер, за да хваща планктона и очевидно е била много ефективна, като се има предвид големината, до която е достигало съществото“, казва проф. Листън.

Рибата лийдсихтис е имала същата съдба като много други едри сухоземни животни – изчезнала е от лицето на Земята в резултат от катастрофата, заличила динозаврите преди 66 милиона години. (Източник: БТА, University of Glasgow)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!