Онихофагия (гризане на нокти)

5
Добави коментар
vpm
vpm

Онихофагия (гризане на нокти) е поредната невроза, която застрашава не само красотата, но и здравето. Гризането на нокти е често срещан навик в детска възраст. Онихофагията е сериозен проблем при възрастните.

 

Стресът се настанява все по-надълбоко в живота ни и удря все по-силно по психиката ни. Когато си с развито чувство за естетика (дори не е нужно да си свръхсуетен), преживяваш по-трудно симптомите и заболяванията, които се отразяват на красотата. Изведнъж се оказва по-лесно да изтърпиш силна вътрешна болка, отколкото да понесеш видим външен проблем. Така се прескача от една невроза в друга и се навлиза в порочния кръг на неодобрението и липсата на самочувствие.

Онихофагията е точно такъв тип стресова невроза, която се проявява с болезнено гризане на ноктите.    

Симптоми на онихофагия

Под влияние на стресови ситуации или просто от скука, много хора прибягват до гризане на ноктите. Според статистиките около 50% от децата и подрастващите си гризат ноктите. Едва при половината този навик отшумява с възрастта.Повечето от страдащите от онихофагия гризат не само ноктите, но и кожата около тях до болестно състояние.Гризането на ноктите и кожата около тях не само, че деформира нокътната плочка, но може да предизвика кървене, възпаления, дори сериозни инфекции.    Страдащите от онихофагия придобиват комплекс от вида на ноктите си и ги крият в джобовете или зад гърба си.     Причини за онихофагия Гризането на ноктите е вреден навик, който най-често се придобива в ранна детска възраст. По този начин детето привлича внимание към себе си или имитира някой от възрастните около него.

При възрастните онихофагията е в резултат на повишено нервно напрежение, непрекъснат стрес или просто скука.

Лечение на онихофагия Лечението на онихофагия е свързано най-вече с промени в поведението. Важно е да се отървете от първопричината, а именно – стресът. Релаксирайте.

Редовните грижи за ноктите също са много важни. Въпреки че, при тежките стадии на онихофагия трудно може да наречем вида на ноктите “маникюр”, не се отказвайте да ги почиствате, оформяте и задължително да нанасяте лак за нокти.

Специалните лакове за нокти с горчив вкус понякога помагат, друг път не са достатъчно ефективни.

Трябва да осигурите други “занимания” на ръцете си, вместо гризане на ноктите. Не лош вариант са ортопедичните топки. Друг полезен трик е лепенето на цветни стикери по нокътните плочки.

Един от най-новите методи за справяне с онихофагията е поставянето на вид шина на зъбите, която пречи на отхапването. За около месец би трябвало пациентите да отвикнат от лошия навик.

Дисморфофобия или защо не се харесваме?

Трихотиломания (скубане на космите)

05.06.2009/Биляна Божилова