Как да научите детето да се грижи за домашния любимец?

13
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Отглеждането на домашен любимец не само внася живот и радост в семейната среда, но е и чудесен възпитателен метод за подрастващите палавници.

Присъствието на куче, коте, хамстер и дори риба ще научи детето на отговорност, внимание и нежност към друго живо същество. И ще поддържа семейството сплотено.

Ето чрез кои елементарни задължения можете да научите детето да се грижи за домашния любимец.

Малките деца са като свободни електрони, които се нуждаят от постоянно внимание и грижи. Домашните любимци пък са колкото сладки, толкова и своенравни. И също се нуждаят от внимание и грижи.

Когато ги съберете на едно място, съществува съвсем реален риск да се заформи взривоопасна комбинация от смях, сълзи и пълен хаос. Но паралелно с това помежду им се изгражда изключително силна връзка, която едновременно възпитава, омиротворява и ощастливява. Дори психолозите препоръчват в дом с дете да има и домашен любимец, защото това е първата стъпка към социализацията.

Разбира се, вие като родители ще носите основна отговорност и за двете (детето и домашния любимец). Но ако включите малчугана в грижите за животинката, не само ще улесните голяма част от задълженията си, но и всички ще бъдете удовлетворени. Ето откъде да започнете:

Как да научите детето да се грижи за котето?

Казват, че котките не са особено добри приятели, защото не са много толерантни и се привързват към дома, а не към стопанина. Но все пак те могат да научат детето на много житейски уроци и са чудесна алтернатива за малко жилище. Какво може да прави детето?

Да дава храна и вода на котето.

Да си играе с котето, подхвърляйки му различни играчки. Разбира се, под ваше наблюдение, защото котките са ловки и лесно стават раздразнителни.

Да сигнализира, ако котето излиза извън дома или на балкона.

Да разбере, че когато котето спи и яде не бива да бъде обезпокоявано. И да не сменя местата на паничките и леглото му.

Как да научите детето да се грижи за кучето?

Не случайно наричат този домашен любимец най-добър приятел на човека. Е, да, заема повече място в апартамента, цапа и се нуждае от ежедневни разходки, но начинът, по който учи детето на преданост, лоялност и разбирателство, не може да се срвни с никой друг четириног другар. Какво може да прави детето?

Да храни и пои кучето. Дайте му чаша със суха храна или вода и го наблюдавайте докато пълни съответните панички. Важно е да знае, че кучето се храни по график и само от своите съдове.

Да реши козината на кучето. Но само с определената за целта четка и върху постелка, за да не се разнасят космите.

Да учи кучето на прости команди. „Легни“, „седни“, „дай лапа“ се усвояват лесно, но винаги трябва да бъдат награждавани с лакомство. Ако кучето има благ характер, детето може да му го дава от ръка.

Да разхожда кучето. Е, заедно с вас, разбира се. Така детето ще изучава поведението на кучето във външна среда и ще се научи да почиства след него.

Как да научите детето да се грижи за хамстера?

Хамстерите са чудесна компания. Те са толкова малки и добродушни, че присъствието им дома ви може да ви носи само забавление. Недостатък е, че живеят кратко, така че съобразете този факт с възрастта на детето. А какво може да прави то?

Да ви помага при смяната на талашита (вестниците) като изсипва новите клетката по ваша команда.

Да храни хамстера с пресни плодове и зеленчуци. Предупредете го да пази пръстчетата, защото тези гризачи хапят, и да не му дава вода – набавят си я от храната.

Да не държи хамстера на слънце, защото ще му навреди.

Да не пуска хамстера от клетката във ваше отсъствие, защото може да се скрие в някоя дупка или да го ухапе.

Как да научите детето да се грижи за риба?

Ако по някаква причина не можете да отглеждате друг домашен любимец, вземете на детето си поне рибка. Това че плува мълчаливо в аквариума си съвсем не означава, че не може да го научи на отговорност. Напротив, тя е чудесен пример за възпитание. Какво може да прави детето?

Да храни рибката. Покажете му как се прави, но го предупредете, че не е добре за нея да поема голямо количество храна наведнъж.

Да ви помага в чистенето на аквариума. Достатъчно е да наблюдава как го правите, за да усвои правилата.

Да не оставя рибката на слънце и само да я наблюдава. Без пипане!

Разбира се, вариантите за домашни любимци са много. Можете да вземете на детето и папагал, чинчила, зайче или морско свинче. Важното в случая то да разбере, че това не е плюшена играчка, а живо същество, което също има нужди и праг на търпение. И че колкото повече внимание и грижи получава, толкова повече любов ще дарява.