BlogStyle Magazine: RETRO или VINTAGE, каква е разликата?

1
Добави коментар

РЕТРО или ВИНТИДЖ?!

   Често говорейки за мода, дизайн и стилове, употребяваме определенията „ретро“ и „винтидж“, без да правим разлика между тях. Въпреки, че използваме класификациите като синоними, сякаш всеки път усещаме, че все пак не значат съвсем едно и също. В една статия от американски сайт авторката споделя, че представата й за ретро е по-скоро големи квадрати и шахматно оцветени десени, а представата за винтидж е нещо романтично във флорални мотиви. Интересно, но и моята представа е почти същата – ретрото е връщане към стиловете в дизайна и облеклото на 60-те години, а винтиджа носи елементи на рустикалния стил, стари писма, пожълтели снимки и т.н..В същност разлика между двете чуждици съществува наистина и тя, макар и не толкова драстично разграничима все пак е реална и е добре да я знаем.

„Ретро“ е по-скоро определение за стил. Ако употребяваме думата в модата например, това биха били дрехи или аксесоари, които носят елементи от отминала тенденция или епоха, демонстрират принадлежност към това отминало време, но не са реално създадени тогава. Дрехите са нови, но в ретро стил.

Що се отнася до „винтидж“ предметите, то ако правилно използваме определението, би трябвало те да са създадени реално през времето, към което принадлежат и да бъдат автентични, определено стари и в повечето случаи употребявани. Сега обаче е важно да се прави и разграничението с „винтидж стила“, който представлява препратка към винтидж предметите. Този стил, включва в себе си елементи на нещо, което освен че изглежда пренесено от миналото, то в същото време изглежда употребявано.

Примери за ретро:

Примери за винтидж: