Веган меню | Рецепти от Rozali.com

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Веганството е вид вегетарианство, само че с по-строги правила. Подбраното веган меню осигурява необходимите полезни вещества за организма, като елиминира риска от редица заболявания включително проблеми с висок холестерол.

Освен това веганството се използва като форма за контролирана диета, с помощта на която човек поддържа форма. Не на последно място, хората стават вегани от етични съображения, свързани със защита на животните от експлоатация и използването им като източник на хранителни продукти.

Какво е забранено за едно веган меню?

Тъй като веганите са по-строги вегетарианци, списъкът с продукти, които са забранени в тяхното ежедневно меню, е по-дълъг. Когато става въпрос за кухня, веганите изключват от менюто си храни, получени чрез рафиниране на животински продукти или които съдържат  животински компоненти (като желатина).

Забранени са всички храни, които имат животински произход: яйца, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, месо, риба, мед. Ако дадено ястие съдържа някой от изброените продукти, то не може да бъде консумирано от представителите на веган кухнята.

Какво може да включва едно веган меню?

Повечето хора смятат, че елиминирането на всички продукти с животински произход стеснява значително кръга от възможности с подходящи ястия за вегани. Истината е, че веган кухнята е също толкова богата, колкото тази на всеядните или на вегетарианците.

Във веган менюто може да включите всякакви зърнени храни, соя и соеви продукти, семена, кълнове (от соя, люцерна, слънчоглед, пшеница, леща), ядки, различни бобови растения, гъби, маслини, подправки и цялото разнообразие от плодове (може и сушени) и зеленчуци. Позволените мазнини са слънчогледово, царевично, сусамово или палмово олио, ленено масло, както и зехтин.

Освен това представителите на веган кухнята са се погрижили да намерят подходящи заместители на част от продуктите, които присъстват в кухнята на вегетарианците или всеядните. Например вместо традиционното прясно мляко може да използва соево мляко. Сиренето с животински произход е подменено с тофу (сирене от соя).

Вместо месо в ястието може да използвате сайтан – продукт, приготвен от пшенично тесто, който се прибавя в края на готвенето. В десертите, които включват мед, заместител на пчелния продукт са сладката и конфитюрите. Често срещан подсладител е и кленовият сироп. За сладките изкушения се ползва и агар-агар на мястото на желатина, като на 2г агар-агар се слага половин литър вода.

Подходящи за веган менюто са всякакви видове зеленчукови супи и бульони, салати, зеленчукови разядки, запеканки на фурна с изброените позволени продукти.

Примерно веган меню:

Зелена салата с авокадо:

Необходими продукти: 3 броя авокадо, 1 по-голяма зелена салата, няколко стръка рукола, 1 краставица, 1 лимон, 2-3с.л. соева сметана, подправки.

Начин на приготвяне: Обелете два броя авокадо, отстранете костилките и нарежете плода на полумесеци. Накъсайте на парчета зелената салата, за да запазите витамините в нея. Смесете авокадото и салатата. Пригответе заливка, като пасирате месестата част на третото авокадо, соевата сметана и сока на един лимон. Разбъркайте всичко и овкусете с ленено масло, сол и черен пипер.

По желание може да добавите към салатата счукани ядки или кълнове. Много от веган салатите включват също нахут, боб, киноа. Салата табуле е сред предпочитаните предястия във веган менюто.

Печени патладжани Необходими продукти: 5 броя патладжани, 4 печени чушки, 3 скилидки чесън, 2с.л. орехи, подправки (магданоз, сол, черен пипер) Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на филии, посоляват се и се оставят настрани за известно време, докато се отстрани горчивината им. Междувременно се приготвя сос, като се пасират чушките, чесъна, подправките и накрая към тях се добавят орехите. Патладжаните се пекат на скара и при сервиране се поливат с приготвения сос.

Тиквички с ориз

Необходими продукти: 2 броя тиквички, 1ч.ч. ориз, 1 стрък пресен чесън, 2-3 стръка пресен лук, 2 броя чушки, 750мл зеленчуков бульон, растителна мазнина, подправки на вкус

Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а останалите зеленчуци на кубчета. В тиган с нагорещено олио се запържват лука, чесъна, добавят се тиквичките и малко след тях чушките. След 3-4 минути при тях се сипва и оризът, разбърква се и се слага зеленчуковия бульон (важно е да не се сипва наведнъж, за да не се кашне оризът). Накрая се поръсва с подправки и се маха от котлона.

Подходящи за основно ястия във веган менюто са още супата от червена леща, запеканки с картофи, зеленчукова мусака със заливка от соево мляко, зеленчукови кюфтета, зеленчукови шишчета на скара, постни пълнени чушки, различни видове паста с подходящ сос.

Десерт с ябълки

Необходими продукти: 2 броя ябълки, 250г овесени ядки, 1/4ч.ч. сок от ябълка, 3с.л. счукани орехи, 50г почистени и нарязани фурми, 1к.л. Канела.

Начин на приготвяне: Всички продукти без ябълките се смесват в дълбока купа. Ябълките се настъргват на едно на ренде и се добавят към останалата смес. Форма за печене се покрива с хартия и леко се намазнява. Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато десертът стане готов.

Подходящи десерти за веган менюто са още ашурето, халвата, плодовата салата, соевият сладолед, веган бисквити.

29.08.2013/ Христина Спасова