Възпаление на тестисите при тичане

15
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Тестисите са органите, които отговарят за производството на тестостерон и сперматозоиди, висят извън тялото, поради изискването да останат малко по-хладни от температурата на тялото. В резултат на това са чувствителни към различни екологични и физически промени, особено когато останалата част от тялото ви е в движение. Болките в тестисите при движение може да са следствие на различни причини, вариращи от доброкачествени до много сериозни.

 

Възпаление в непосредствена близост

 

Възпаление на структури в близост до тестисите може да се прояви като болка в тестисите. Например, епидидимит, което най-често засяга мъже на възраст между 20 и 40 годишна възраст – това е възпаление на тръбата, пренасяща сперматозоидите към задната част на тестиса. То често се случва от едната страна, и най-честата причина са полово предавани болести, като гонорея. Наред с болката в тестисите, влошаваща се от движение, симптомите включват подуване на скротума, кърваво или необичайно течение от уретрата, болка при уриниране и еякулация. Лечението зависи от причината, ако е следствие на полово предавана болест, ще бъде назначен курс от антибиотици. Във всеки случай, трябва да спрете да тичате за най-малко няколко дни.

 

Прекъсване на кръвоснабдяването

 

Прекъсването на кръвоснабдяването на тестисите води до болка. Усукване на тестисите, например се случва когато тестиса се завърти или усуче по своята семенна връв, както когато предмет се окачи на въже, и се прекъсва кръвоснабдяването на тестисите. Това обикновено води до внезапна поява на силна болка и подуване и изисква спешна хирургическа намеса. Трябва да спрете да се движите и да потърсите спешна медицинска помощ веднага, тъй като се изисква операция в повечето случаи. Ако се забави лечението, може да се стигне до гангрена или загуба на органа. Коремната херния също може да прекъсне кръвоснабдяването на единия или и двата тестиса, когато извивката на червата се подава в скротума – това също се коригира чрез операция.

 

Заболяване на простатата

 

В тестисите може да се почувства болка в резултат на простатит или на възпаление на простата. Простатитът е най-често резултат от бактериална инфекция. Някои от отличителните белези на простатит са: парене и болка при уриниране или еякулация, мътна и кървава урина, висока температура и втрисане. Ракът на простатата е едно от най-често срещаните ракови заболявания при мъже на възраст над 50 г., който включва същите симптоми. Ако имате болка в тестисите, заедно с тези симптоми, спрете да тичате и посетете незабавно вашият лекар.

 

Претриване и травма

 

Въпреки, че тичането не се счита за контактен спорт, удължените повтарящи се движения на краката могат да изложат тестисите на различни форми на болка и нараняване, за разлика от хората водещи заседнал начин на живот. Неправилен тип шорти или неудобни панталони могат да доведат до протриване на скротума и възпаление на тестисите, а понякога една погрешна стъпка може да доведе до временно „смачкване” на тестиса с придружаващата го болка. Погрижете се за това, като изпозлвате вазелин или подходящи шорти и панталони, така ще сведете до минимум протриването и нараняването.

 

Снимки: stockimages, Ambro FreeDigitalPhotos.net